SS Norway-maskinistene er ikke trygge i Norge

Kan bli straffeforfulgt her hjemme dersom USA vil.

ÅSTED FOR MILJØKRIMINALITET? Ifølge amerikanske myndigheter ble det dumpet oljeholdig vann fra det tidligere cruiseskipet SS Norway. Foto: SCANPIX.
ÅSTED FOR MILJØKRIMINALITET? Ifølge amerikanske myndigheter ble det dumpet oljeholdig vann fra det tidligere cruiseskipet SS Norway. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De tre maskinistene som er etterlyst av USA som miljøkriminelle, kan bli straffeforfulgt i Norge.

-Hvis norske statsborgere som befinner seg i Norge har gjort noe straffbart i et land utenfor Norden, kan landet anmode Norge om å overta straffesaken og føre den for retten her, sier statsadvokat Roar Østby ved Riksadvokatembetet.

Ikke trygge
Dermed er det ikke sikkert at taktikken med å holde seg hjemme er helt trygg for de tre tidligere SS Norway-maskinistene, som er siktet for å ha dumpet oljeholdig vann i amerikanske farvann på slutten av 1990- og starten av 2000-tallet.

De fleste land ønsker å retteføre sakene sine selv, men det finnes ingen utleveringsavtale mellom Norge og USA. For å få vedkommende over, er amerikanske myndigheter avhengige av at de siktede frivillig reiser over eller pågripes i utlandet via en internasjonal etterlysning.

- Det er ikke uvanlig at man i alvorlige kriminalsaker går ut med en etterlysning internasjonalt. Så fort vedkommende reiser på tur til nabolandet, kan vedkommende pågripes og sendes til USA, forteller statsadvokaten

Om dette ikke fører fram og det aktuelle landet er oppsatt på å løse saken, noe USA ser ut til å være, finnes altså muligheten for å kjøre saken i Norge. Prosessen kan foregå på ulike måter.

-Her er det et hav av varianter. Noen ganger er det så sterke bevis at myndighetene i det aktuelle landet ikke synes de trenger noen forklaring. Noen har vitnet før de reiste fra det aktuelle landet, og så har status til vedkommende endret seg til mistenkt eller siktet. Da sender de saken over til oss og ber om avhør. Av og til kommer etterforskere over og er til stede under avhøret, som ledes av norske tingrettsdommere eller politietterforskere. Så sendes saken tilbake til USA, som så vurderer om de har grunnlag for å gå videre med saken, forteller Roar Østby.

-Vi har saker der folk ønsker å dra over og gjøre opp for seg, men da er det som regel snakk om en betinget dom. Jeg vil tippe at de færreste er interessert i å reise over for å motta en dom på for eksempel 15 års fengsel, sier Østby.

I de tilfellene gjennomføres rettssaken i Norge.

Selvstendig vurdering
-Vi gjør da en helt selvstendig vurdering om det er grunnlag for å reise tiltale for domstolene i Norge på bakgrunn av de strafferettslige bevisene, og kommer med en pådømmelse ut i fra norsk lovgivning. Det forutsetter at vi har en paragraf som rammer det som er skjedd. Politiet i Norge kan også si at bevisene ikke er gode nok, og henlegge saken, sier Roar Østby.

En rettsanmodning fra USA må sendes via Justisdepartementet til Riksadvokaten og til det aktuelle politidistriktet.

Det kommer mange rettsanmodninger inn fra utlandet hvert år. Østby kjenner ikke til at det er kommet noen rettsanmodning fra USA i saken mot de tre SS Norway- maskinistene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer