MASSEDRAP: SS-generalen Heinrich «Heinz» Reinefarth myrdet titusener i Warszawa - men ble etter krigen en populær ordfører i en nordtysk badeby. Det skulle gå lang tid før han ble avslørt. Foto: Ukjent / Wikimedia Commons
MASSEDRAP: SS-generalen Heinrich «Heinz» Reinefarth myrdet titusener i Warszawa - men ble etter krigen en populær ordfører i en nordtysk badeby. Det skulle gå lang tid før han ble avslørt. Foto: Ukjent / Wikimedia CommonsVis mer

SS-slakteren som ble respektert ordfører i en tysk badeby

SS-generalen myrdet titusener i Warszawa - men ble etter krigen en populær ordfører i en nordtysk badeby. Det skulle gå lang tid før Heinz Reinefarth ble avslørt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Det må ha utløst jubel blant de kommunistiske partitoppene i Øst-Berlin, da et tv-team fra DDR i 1957 greide å narre ordføreren fra Westerland på Sylt til å stille opp foran et kamera. Heinrich «Heinz» Reinefarth trodde han ble intervjuet at vennligsinnede journalister fra München - og fortalte i blomstrende vendinger om hvor bra det sto til med den lille kommunen.

Uttalelsene ble ledsaget av militærmarsjer og levende bilder av tyske soldater som brutalt slaktet ned kvinner og barn i tusenvis under oppstanden i Warszawa på seinsommeren 1944. I sentrum for dette massemordet befant SS-Gruppenführer Reinefarth seg. Og bildene etterlot ingen tvil: SS-generalen og ordføreren var en og samme mann. Propagandaapparatet i Øst-Tyskland satte i sving og snart var opptakene spredd til en sjokkert verden. Men selv om folk nå visste hva slags kar som var sjef på rådhuset, var det ingen i Westerland som ønsket å få ordføreren skiftet ut.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn