Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

SS-slakteren som ble respektert ordfører i en tysk badeby

SS-generalen myrdet titusener i Warszawa - men ble etter krigen en populær ordfører i en nordtysk badeby. Det skulle gå lang tid før Heinz Reinefarth ble avslørt.

MASSEDRAP: SS-generalen Heinrich «Heinz» Reinefarth myrdet titusener i Warszawa - men ble etter krigen en populær ordfører i en nordtysk badeby. Det skulle gå lang tid før han ble avslørt. Foto: Ukjent / Wikimedia Commons
MASSEDRAP: SS-generalen Heinrich «Heinz» Reinefarth myrdet titusener i Warszawa - men ble etter krigen en populær ordfører i en nordtysk badeby. Det skulle gå lang tid før han ble avslørt. Foto: Ukjent / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det må ha utløst jubel blant de kommunistiske partitoppene i Øst-Berlin, da et tv-team fra DDR i 1957 greide å narre ordføreren fra Westerland på Sylt til å stille opp foran et kamera. Heinrich «Heinz» Reinefarth trodde han ble intervjuet at vennligsinnede journalister fra München - og fortalte i blomstrende vendinger om hvor bra det sto til med den lille kommunen.

Uttalelsene ble ledsaget av militærmarsjer og levende bilder av tyske soldater som brutalt slaktet ned kvinner og barn i tusenvis under oppstanden i Warszawa på seinsommeren 1944. I sentrum for dette massemordet befant SS-Gruppenführer Reinefarth seg. Og bildene etterlot ingen tvil: SS-generalen og ordføreren var en og samme mann. Propagandaapparatet i Øst-Tyskland satte i sving og snart var opptakene spredd til en sjokkert verden. Men selv om folk nå visste hva slags kar som var sjef på rådhuset, var det ingen i Westerland som ønsket å få ordføreren skiftet ut.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?