SS-soldater mimrer

Latviske SS-soldater samles for å minnes kameratene som døde for Hitler. Jødene i Latvia reagerer sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arrangementet holdes hvert år. Myndighetene har måttet tåle skarp kritikk fordi de tillater samlingen.

Rundt 1.000 mennesker, bestående av veteraner og familiene deres, overvar en gudstjeneste i Rigas katedral fra det 13. århundre og senere en seremoni ved den nasjonale militærkirkegården.

Veteranene avlyste den sedvanlige marsjen gjennom gamlebyen, som vanligvis ender med blomsternedleggelse på Frihetsmonumentet. Monumentet er under restaurering.

Den jødiske samfunn i byen finner samlingen støtende.

95 prosent av landets 70.000 jøder ble drept under krigen, en god del av dem med lokal assistanse.

Vervet seg for Hitler

Rundt 146.000 latviere lot seg verve til Waffen SS i 1943 og 1944, da nazistene gjorde desperate forsøk på å stanse den Røde hærs fremrykning.

Bakgrunnen for at så mange sluttet seg til Waffen SS var Sovjetunionens herjinger i Baltikum i første fase av krigen. Stalins sikkerhetsapparat drepte og deporterte tusenvis av mennesker i de tre baltiske landene. I Latvia kalles 1940-1941 for «Det grufulle året».

Veteranene føler de feilaktig er blitt fremstilt som krigsnostalgikere.

Uansett har utlandet reagert på markeringen.

Terrorisert

- Vi vil be det internasjonale samfunn utrede hvem som begikk de største forbrytelsene mot Latvia, nazistene eller kommunistene, sa Nikolajs Romanovskis, leder av den nasjonale soldatforeningen.

Veteranene hevder at de dengang sloss for å hindre en ny sovjetisk okkupasjon.

- Min bror ble deportert til Sibir. Han kom aldri tilbake. Det var 1944 og alle skjønte at Tyskland ville tape, men jeg gikk inn likevel, i håp om å hindre at kommunistene skulle komme tilbake, sa Janis Biezins, en 82 år gammel sanitetssoldat fra den latviske legion, som er veteranenes betegnelse på SS-avdelingen.

(NTB)

VEKKER REAKSJONER: Den årlige minnesamlingen for tidligere SS-soldater vekker reaksjoner blant jødene. Bildet er fra i fjor.