<strong>HÅPER PÅ OPPREISENING:</strong> Frontkjemper Fredrik Jensen (89) håper å renvaske seg for ryktene om at han leder et hemmelig nazinettverk, og øyner nå også et håp om å få tilbake noe av de 200 000 kronene han i 2000 lånte til filmskaper Geir Ove Kvalheim. Med renter og omkostninger er det samlede kravet mot Kvalheim nå ca. 370 000 kroner. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET
HÅPER PÅ OPPREISENING: Frontkjemper Fredrik Jensen (89) håper å renvaske seg for ryktene om at han leder et hemmelig nazinettverk, og øyner nå også et håp om å få tilbake noe av de 200 000 kronene han i 2000 lånte til filmskaper Geir Ove Kvalheim. Med renter og omkostninger er det samlede kravet mot Kvalheim nå ca. 370 000 kroner. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET Vis mer

SS-veteran Fredrik Jensen (89) kjemper for oppreisning

Filmskaper Geir Ove Kvalheim (40) er dømt til å betale frontkjemperen 370 000 kroner, men nekter fremdeles for at han skylder pengene. Han hevder isteden at 89-åringen har framsatt drapstrusler mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Norges høyest dekorerte frontkjemper øynet håp om en slags oppreisning da han i 2000 ble kontaktet av filmjournalisten Geir Ove Kvalheim (40).

— Han ville sette kritisk lys på rettsoppgjøret og måten det norske samfunnet behandlet oss på etter krigen, erindrer Fredrik Jensen (89) overfor Dagbladet.

De siste åra har det imidlertid vært isfront mellom de to. Jensen krever 200 000 kroner pluss renter og omkostninger tilbakebetalt fra Kvalheim; Kvalheim på sin side hevder Jensen er sentral i et hemmelig nazinettverk og skyver pengekravet foran seg for å slippe å bli avslørt.

Nå er Jensens pengekrav mot Kvalheim er kjent gyldig av norsk rett. I tillegg er Kvalheim slått konkurs - men hevder nå at Jensen har drapstruet ham og trakassert familien hans, og nekter fremdeles å betale.

— Vår versjon — Jeg fikk med fem andre SS-dømte på prosjektet, hvor Kvalheim skulle gjøre omfattende intervjuer med oss. Omsider skulle vi få komme til orde med vår versjon av det vi opplevde den gangen, sier Jensen og utdyper:

— Jeg har aldri slått meg til ro med at jeg ble dømt for landsforræderi. Det jeg gjorde under krigen, var å slåss mot Den røde armé, sier den tidligere Obersturmführeren — som heller ikke legger skjul på at han var medlem av NS-ungdommen lenge før 1940.

Han forteller hvordan det gikk til at han og frontkjemperkollegaene til sammen utbetalte 800 000 kroner til Kvalheim.

— Etter som prosessen skred fram, ble det klart at Kvalheim ikke hadde finansiell ryggrad til å komme i mål. Han hevdet at skylda lå hos NRK, som skulle ha gitt ham i oppdrag å lage filmen. Nå spurte Kvalheim intervjuobjektene sine om de kunne forstrekke ham med de nødvendige midlene fram til han selv mottok oppgjør.

Fredrik Jensen

• Født 25. mars 1921 i Kristiania.

• Ble NS-medlem i 1940 og lot seg verve i Waffen-SS året etter.

• Tjenestegjorde på Østfronten og fikk Det tyske kors i gull. Dermed er han den høyest dekorerte norske frontkjemperen.

• Ble dømt for landssvik og satt tre måneder i fengsel, i tillegg til at han tapte statsborgerrettighetene i Norge i ti år.

• Dro så til Sverige, der han slo seg opp som forretningsmann.

• Bor nå i Málaga i Spania.

Jensen og de andre SS-veteranene gikk med på å støtte filmen finansielt.

Mine venner lånte ham 600 000 kroner. Fra meg fikk han i tillegg 200 000 kroner fordelt på to utbetalinger. For disse pengene undertegnet Kvalheim et gjeldsbrev, sier 89-åringen.

Filmen kom aldri Da det varte og rakk uten at filmen ble ferdig, begynte Jensen å presse på for å få se resultatet. Han mottok en kopi av en e-post som Kvalheim påsto han hadde fått fra en navngitt NRK-leder. Der ble det hevdet at filmen foreløpig ikke kunne vises for innbudte gjester fordi det ikke fantes ledig studiokapasitet på Marienlyst.

Brevet har seinere vist seg å være en forfalskning fra Kvalheims side; NRK avviste høsten 2007 at de noensinne hadde gått god for filmskaperens frontkjemperprosjekt.

— Til slutt måtte jeg se i øynene at vi var blitt tatt ved nesa, snytt så det drev. For flere år siden besluttet jeg omsider å sette hardt mot hardt. Da Kvalheim fikk kravet om tilbakebetaling fra advokaten min, gikk han offentlig ut og beskyldte meg for å være tidenes største krigsforbryter. Han var i besittelse av filmmateriale som skulle bevise dette. Nå ville han overlevere «bevisene» sine til politiet, forteller Jensen.

— Det var jeg som var en skurk — og slett ikke han. Ved en anledning snakket han om at han ikke ville betale tilbake fordi jeg hadde vært en fæl nazist. Pengene mine var altså gode nok — men ikke jeg selv, ler han litt oppgitt.

Medhold i retten Advokat Erling Mehus tok gjeldsbrevet til tingretten i Tønsberg, der det ble avsagt dom for at Jensens krav er legitimt, og at Kvalheim skulle betale tilbake beløpet — nå vokst til nærmere 370 000 kroner.

— Da pengene likevel ikke kom, sendte vi saken til inndriving. Namsmannen meldte tilbake at det ikke var penger i boet, og at min klient måtte betale nok et rettsgebyr — denne gangen på 1500 kroner, opplyser Mehus til Dagbladet.

Parallelt med at Kvalheim forsøkte å vri seg unna Jensens krav, ble han slått konkurs av skatteoppkreveren i Holmestrand kommune. Han anket avgjørelsen og sendte selv ei liste til domstolen, der han ramset opp eiendeler som totalt hadde en verdi på knappe 3,9 millioner kroner — godt over den totale gjelda. Konkursen ble deretter opphevet av en høyere rettsinnstans.

Anken avvist Men da Kvalheim likevel ikke gjorde opp for seg, ble han i sommer på nytt begjært konkurs. Også da denne kjennelsen var falt, forsøkte han å anke. Men i forrige uke avsa Agder lagmannsrett kjennelse om at konkursen kan åpnes.

<strong>HØYT DEKORERT:</strong> Jensen avbildet den gang han var offiser i Waffen-SS under krigen. Som mottaker av Det tyske kors i gull er han den høyest dekorerte av de norske frontkjemperne. Foto: WAFFEN-SS.NO
HØYT DEKORERT: Jensen avbildet den gang han var offiser i Waffen-SS under krigen. Som mottaker av Det tyske kors i gull er han den høyest dekorerte av de norske frontkjemperne. Foto: WAFFEN-SS.NO Vis mer

På oversikten over sin egen formue har Kvalheim ført opp flere bruktbiler, og hevder at han er i besittelse av militære samleeffekter som kan omsettes for store summer.

— Omsider ser det ut til at jeg nå kan få igjen i hvert fall noen av pengene som Kvalheim snøt meg for. Dette handler ikke lenger bare om pengene, sier Fredrik Jensen:

— Mannen har også sørget for å trekke navnet mitt gjennom søla, og sørget for negativ omtale over hele verden. Selv om jeg ikke selv når å få inndrevet beløpet, kommer arvingene mine til å fortsette denne kampen. Geir Ove Kvalheim får ikke fred før han har betalt tilbake den siste krona, sier en etter hvert seierssikker Fredrik Jensen.

— Anker igjen I et tilsvar til Jensen sier Geir Ove Kvalheim at han tar konkurskjennelsen med knusende ro, og at han akter å anke også denne gangen.

— Jeg avventer videre ankebehandling. Jeg er uenig i lagmannsrettens avgjørelse og anker på grunnlag av saksbehandlingsfeil, da det forelå faktisk grunnlag for ytterligere saksforberedelser slik det var redegjort for i anken. Det ble ikke gitt anledning til å dokumentere de faktiske forhold, noe som ville synliggjort at solvens (betalingsdyktighet, red.anm.) forelå på tidspunktet for tingrettens avgjørelse, sier Kvalheim til Dagbladet.

Han fortsetter:

— Jeg hadde denne prosessen for to år siden også, og vant da frem med anken nettopp fordi jeg fikk anledning til å dokumentere hva jeg faktisk eier. Konkursbegjæringen er basert på et uriktig skattekrav, og jeg føler meg helt trygg på at det endelige utfallet av også denne saken vil gå i min favør.

Geir Ove Kvalheim

• Født 30. april 1970 i Bergen.

• Er filmskaper, skuespiller og tekstforfatter.

• Har også vært aktiv i organisasjonsliv og politikken, med verv i bl.a. AUF, Ap og Naturvernforbundet.

• Nå bosatt på Nøtterøy i Vestfold.

Kvalheim er også sikker på at tvisten med Jensen vil ende opp med tap for motparten, selv om saken er mer kompleks.

— Den er heller ikke behandlet innholdsmessig. Det ble avsagt en uteblivelseskjennelse på bakgrunn av at jeg var på tjenestereise da innkallingen til rettsmøtet ble sendt, og denne ble anket. Heller ikke her har jeg derfor hatt anledning til å dokumentere min side av saken. Jeg skylder ham rett og slett ikke disse pengene.

— Infiltrerte nazinettverk Kvalheim gjentar sin påstand om at Jensens egentlige drivkraft er å avlede oppmerksomheten rundt sin rolle i det angivelige nazinettverket.

— Etter at det ble avslørt at tysk og spansk politi hadde overvåket Jensen i over et år og avslørt ham som del av et nazistisk nettverk som skjulte andre krigsforbrytere, veltet beskyldningene hans mot meg, fordi jeg hadde infiltrert dem i mange år og dermed satt på svært skadelig informasjon om dem, hevder Kvalheim.

— Hele hans kampanje mot meg er derfor tuftet på helt andre ting enn økonomi. Jeg forstår selvsagt at det kan være vanskelig for andre å orientere seg i alle sakens detaljer, men er helt trygg på at jeg vil få anledning til å framlegge dokumentasjon på de egentlige forhold.

— Drapstrusler Videre hevder Kvalheim at Jensen grovt har trakassert ham og hans familie, og drapstruet ham på nettfora.

— Han har møtt opp hjemme privat hos familiemedlemmer av meg, sendt brev til min nærmeste families arbeidsplass, ringt til andre av mine nærmeste for å få vite hvor mine barn befinner seg, og han har drapstruet meg på høyreekstreme nettsider, sier filmskaperen.

Han fortsetter:

<strong>KONKURS:</strong> Geir Ove Kvalheim (40) er slått personlig konkurs. Nå står ei lang rekke kreditorer - blant dem Jensen - i kø for å få innfridd kravene etter at skatteetaten har fått sitt. Alternativet er at Kvalheim anker kjennelsen til Høyesterett, som han varsler han vil gjøre. Foto: MARTE HOTVEDT/NORDLYS
KONKURS: Geir Ove Kvalheim (40) er slått personlig konkurs. Nå står ei lang rekke kreditorer - blant dem Jensen - i kø for å få innfridd kravene etter at skatteetaten har fått sitt. Alternativet er at Kvalheim anker kjennelsen til Høyesterett, som han varsler han vil gjøre. Foto: MARTE HOTVEDT/NORDLYS Vis mer

— Jeg tror alle forstår at man i en slik situasjon må gjøre valg som ikke alltid er lett å forstå for utenforstående, men som hele tida handler om å trygge mine nærmeste. Min motpart er tross alt en dømt forbryter med brede kontakter i nazistiske nettverk. Jeg vil derfor fullstendig avstå fra å kommentere denne saken ytterligere inntil saken er behandlet i de rette instanser.

Kvalheim avviser overfor Dagbladet å utdype hvilke nettsteder det dreier seg om, og hvorvidt den angivelige trakasseringen og truslene er anmeldt til politiet.

— Forbannet løgn Jensen avviser at han skal ha rettet trusler mot Kvalheim og hans mindreårige barn. 

Dette er dikt og forbannet løgn. Sannheten er at jeg hadde fikk et nært og vennskapelig forhold til Kvalheims tidligere samboer, sier 89-åringen opprørt til Dagbladet.

— Kvalheim fikk vite at jeg en gang hadde ringt til henne for å spørre hvordan det sto til etter bruddet mellom de to. Da han fikk høre om denne kontakten, ringte han politiet og påsto at jeg hadde rettet dødstrusler mot ham og ungene hans. Jeg skulle også ha sagt at barna kom til å bli bortført, sier han og fortsetter:

— Sludder — Hva er dette for slags sludder? Som om jeg er så dum at jeg ville finne på noe slikt — og det mot små barn som ofte satt på fanget mitt, og som jeg var oppriktig glad i. Alle disse tingene kunne Kvalheim ha møtt fram i retten og fortalt om, hvis han virkelig tror på dem selv, påpeker Jensen.

— Men mannen har jo som varemerke at han ikke stiller opp til rettsforhandlinger, men må innkassere den ene uteblivelsesdommen etter den andre. Nå har domstolene talt — og det kan ikke lenger være tvil om at han skylder meg pengene han snøt meg for, sier en oppbrakt Fredrik Jensen.  

Advokat Erling Mehus sier til Dagbladet at han ikke kjent med at Kvalheim skal ha politianmeldt Jensen. Mehus peker på det helt usannsynlige i at Jensen, som ikke har vært straffet siden han i 1947 mottok en landssvikdom på tre måneders fengsel, nå skulle ha gjort seg skyldig i overtredelse av straffeloven:

<strong>«HITLERS SPEILEGG»:</strong> Det tyske kors i gull ble innstiftet av Adolf Hitler og ble utdelt til soldater som utmerket seg militært under krigen. For å gjøre seg fortjent til korset måtte man allerede ha mottatt Jernkorset av 1. og 2. klasse. På grunn av utformingen ble det i visse kretser spøkefullt kalt «Hitlers speilegg». Foto: WIKIMEDIA COMMONS
«HITLERS SPEILEGG»: Det tyske kors i gull ble innstiftet av Adolf Hitler og ble utdelt til soldater som utmerket seg militært under krigen. For å gjøre seg fortjent til korset måtte man allerede ha mottatt Jernkorset av 1. og 2. klasse. På grunn av utformingen ble det i visse kretser spøkefullt kalt «Hitlers speilegg». Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

— Jensen er under enhver omstendighet å betrakte som uskyldig i forhold til påstanden om bruk av trusler. Det eneste som er sikkert og rettskraftig avgjort i denne saken, er at Kvalheim skylder Jensen 200 000 kroner — med tillegg av renter og omkostninger, kommenterer advokaten.

• Les også:
 - Waffen-SS holdt seg til folkeretten (kronikk av Jensen)
Går til politiet med opptak av SS-Jensen
- Har svindlet frontkjempere for 600 000
Spansk politi på nazijakt hos norsk pensjonist
- Vil ha norsk stornazist for retten

<strong>ANGRER IKKE:</strong> Fredrik Jensen angrer ikke at han lot seg verve til Waffen-SS. I en kronikk hevder han at hoveddrivkraften var kampen mot bolsjevismen, og at han ikke kjente til krigsforbrytelsene Waffen-SS seinere ble assosiert med. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET
ANGRER IKKE: Fredrik Jensen angrer ikke at han lot seg verve til Waffen-SS. I en kronikk hevder han at hoveddrivkraften var kampen mot bolsjevismen, og at han ikke kjente til krigsforbrytelsene Waffen-SS seinere ble assosiert med. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET Vis mer
<strong>TOK SAKEN:</strong> Advokat Erling Mehus representerer Jensen i saken mot Kvalheim. Her med bunken av dokumenter fra sakskomplekset. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET
TOK SAKEN: Advokat Erling Mehus representerer Jensen i saken mot Kvalheim. Her med bunken av dokumenter fra sakskomplekset. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer