SS-veteran Fredrik Jensen (89) kjemper for oppreisning

Filmskaper Geir Ove Kvalheim (40) er dømt til å betale frontkjemperen 370 000 kroner, men nekter fremdeles for at han skylder pengene. Han hevder isteden at 89-åringen har framsatt drapstrusler mot ham.

HÅPER PÅ OPPREISENING: Frontkjemper Fredrik Jensen (89) håper å renvaske seg for ryktene om at han leder et hemmelig nazinettverk, og øyner nå også et håp om å få tilbake noe av de 200 000 kronene han i 2000 lånte til filmskaper Geir Ove Kvalheim. Med renter og omkostninger er det samlede kravet mot Kvalheim nå ca. 370 000 kroner. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET
HÅPER PÅ OPPREISENING: Frontkjemper Fredrik Jensen (89) håper å renvaske seg for ryktene om at han leder et hemmelig nazinettverk, og øyner nå også et håp om å få tilbake noe av de 200 000 kronene han i 2000 lånte til filmskaper Geir Ove Kvalheim. Med renter og omkostninger er det samlede kravet mot Kvalheim nå ca. 370 000 kroner. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Norges høyest dekorerte frontkjemper øynet håp om en slags oppreisning da han i 2000 ble kontaktet av filmjournalisten Geir Ove Kvalheim (40).

— Han ville sette kritisk lys på rettsoppgjøret og måten det norske samfunnet behandlet oss på etter krigen, erindrer Fredrik Jensen (89) overfor Dagbladet.

De siste åra har det imidlertid vært isfront mellom de to. Jensen krever 200 000 kroner pluss renter og omkostninger tilbakebetalt fra Kvalheim; Kvalheim på sin side hevder Jensen er sentral i et hemmelig nazinettverk og skyver pengekravet foran seg for å slippe å bli avslørt.

Nå er Jensens pengekrav mot Kvalheim er kjent gyldig av norsk rett. I tillegg er Kvalheim slått konkurs - men hevder nå at Jensen har drapstruet ham og trakassert familien hans, og nekter fremdeles å betale. — Vår versjon — Jeg fikk med fem andre SS-dømte på prosjektet, hvor Kvalheim skulle gjøre omfattende intervjuer med oss. Omsider skulle vi få komme til orde med vår versjon av det vi opplevde den gangen, sier Jensen og utdyper:

— Jeg har aldri slått meg til ro med at jeg ble dømt for landsforræderi. Det jeg gjorde under krigen, var å slåss mot Den røde armé, sier den tidligere Obersturmführeren — som heller ikke legger skjul på at han var medlem av NS-ungdommen lenge før 1940.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer