Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SSB: 1999 - pauseår for norsk økonomi

Fastlandsøkonomien vil gå i null i 1999, spår Statistisk sentralbyrå (SSB). De fleste kan likevel vente seg bra reallønnsvekst i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norsk økonomi er i ubalanse, men den er langt fra i kne, slo SSB-direktør Svein Longva fast da han la fram byråets økonomiske utsikter for 1999 og 2000.

Arbeidsledigheten vil øke og nå et nivå på 3,8 prosent ved utgangen av året. I år 2000 vil ledigheten øke ytterligere, anslår byrået.

- Konjukturutviklingen passerte et vendepunkt mot slutten av fjoråret. Vi venter et fall i innenlandsk etterspørsel fra 1998 til 1999, slår Longva fast.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for fastlandsnorge vokste gjennomsnittlig med 3,5 prosent i perioden 1993-1998. I fjor endte BNP på 2,9 prosent. SSB forventer nullvekst i år, og 1,3 prosents vekst neste år.

Økt inflasjon

Inflasjonen vil øke fra 2,3 prosent i 1998 til 2,6 prosent i 1999 og 2,7 prosent i 2000, godt hjulpet av lønnsfesten i fjor, viser byråets tall. Lønnsoppgjøret i 1998 førte til 6,3 prosents lønnsvekst i fjor. Deler av 98-oppgjøret får først full effekt i 1999, og fører til bra lønnsvekst også i år (5,3 prosent). Det sikrer en reallønnsvekst på 2,2 prosent.

Byrået legger fortsatt til grunn at kronekursen vil vende tilbake til det såkalte utgangsleiet (mellom 8,23 og 8,39 kroner mot euro) i løpet av våren. Økonomene er usikre på hvor fort renta vil følge etter, men anslår en pengemarkedsrente på 4,5 prosent ved utgangen av året. Det tilsier en boliglånsrente på rundt 6,5 prosent.

I så fall vil det norske rentenivået ligge rundt 1 prosentpoeng over euro-landene ved inngangen til 2000.

Fall i investeringer både i petroleumssektoren og ellers bidrar kraftig til det økonomiske omslaget. Strammere finanspolitikk dem per offentlig etterspørsel og rentenivået bremser husholdningenes etterspørsel. Noen drahjelp for vekst er heller ikke å vente fra våre handelspartnere. De er også spådd en svak økonomisk utvikling i år.

Økt driftsbalanse

Utenriksøkonomien, som i 1998 for første gang dette tiåret gikk med underskudd, ventes å bedre seg utover i 1999. Lav oljepris var hovedårsak til underskuddet i fjor, og SSB tror oljeprisen vil styrke seg noe utover dagens nivå på rundt 11 dollar fatet.

Men selv uten vesentlig styrket oljepris, tror SSB på oppsving for driftsbalansen med utlandet. Årsaken er lavere innenlandsk etterspørsel, liten importprisøkning og produksjonsøkning for olje og gass.

-1998 var et urolig år for norsk økonomi. Det ble slutten på en lang og bredt fundert konjukturoppgang. Den kunne ikke fortsette. Arbeidskraftreserven var i ferd med å bli uttømt. Vi har kostnadspress og sviktende konkurransevne for store deler av næringslivet. På toppen av dette har vi hatt oljeprisfall, oppsummerer Longva.

Han mener den norske økonomiske politikken - sammensatt av pillarene inntekts-, penge- og finanspolitikk - er svært sårbar: Når en pillar svikter, er det ikke til å bære. Vi må belage oss på sterkere press og flere sjokk utenfra enn før, mener SSB-sjefen, som ikke bare er pessimistisk.

- Vi har «hele folket i arbeid», moderat prisutvikling og en solid finansiell situasjon både for staten og i husholdningene. Vi har alle muligheter til å lykkes, lyder SSB-sjefens budskap til det norske folk.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media