SSB fraråder oljefondet å selge seg ut av kullaksjer

SSB advarer mot at klimaverstinger automatisk skal ut av oljefondet.

OLJEFONDET: SSB-sjef Torbjørn Hægeland tror mer på å utøve påvirkning gjennom eierskap enn automatisk å hive klimaverstingene ut av oljefondet. Foto: Eivind Yggeseth
OLJEFONDET: SSB-sjef Torbjørn Hægeland tror mer på å utøve påvirkning gjennom eierskap enn automatisk å hive klimaverstingene ut av oljefondet. Foto: Eivind Yggeseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): - Vi støtter frarådingen om et automatisert uttrekk, skriver SSB-sjef Torbjørn Hægeland i en epost til Finansavisen.

Rapporten han sikter til kommer fra en ekspertgruppe som i fjor høst utredet utelukkelse av kull- og petroleumsselskaper fra oljefondet, skriver avisen i dag.

I rapporten anbefalte ekspertene å skjerpe reglene for at spesielt miljøfiendtlige selskaper kan sette på observasjon eller utelukkes.De anbefalte imidlertid ikke en automatisk utelukkelse av kull- og petroleumsprodusenter.

Anbefalte ikke automatikk «Etter vår mening kan ikke kull- og petroleumsselskapenes energiproduksjon, energibruk eller CO2-utslipp i seg selv sies å være i strid med alminnelig aksepterte etiske normer», var begrunnelsen.

Statistisk Sentralbyrå skryter av rapporten, som ble sendt ut på høring i desember, og mener den «danner et godt faglig grunnlag for politiske beslutninger rundt disse problemstillingene».

- Rapporten fraråder en automatisert regel om at Fondet trekker seg ut av olje- og kullselskaper, og den har etter vår vurdering gode begrunnelser. Hovedbegrunnelsen er at dette ikke vil ha noen direkte effekt på klima gjennom lavere tilgang på kapital. Aksjene vil skifte eiere, og spørsmålet blir hvilke eiere som er best, utdyper adm. dir. Torbjørn Hægeland i SSB overfor Finansavisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer