<strong>OLJEFONDET:</strong> SSB-sjef Torbjørn Hægeland tror mer på å utøve påvirkning gjennom eierskap enn automatisk å hive klimaverstingene ut av oljefondet. Foto: Eivind Yggeseth
OLJEFONDET: SSB-sjef Torbjørn Hægeland tror mer på å utøve påvirkning gjennom eierskap enn automatisk å hive klimaverstingene ut av oljefondet. Foto: Eivind Yggeseth Vis mer

SSB fraråder oljefondet å selge seg ut av kullaksjer

SSB advarer mot at klimaverstinger automatisk skal ut av oljefondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): - Vi støtter frarådingen om et automatisert uttrekk, skriver SSB-sjef Torbjørn Hægeland i en epost til Finansavisen.

Rapporten han sikter til kommer fra en ekspertgruppe som i fjor høst utredet utelukkelse av kull- og petroleumsselskaper fra oljefondet, skriver avisen i dag.

I rapporten anbefalte ekspertene å skjerpe reglene for at spesielt miljøfiendtlige selskaper kan sette på observasjon eller utelukkes.De anbefalte imidlertid ikke en automatisk utelukkelse av kull- og petroleumsprodusenter.

Anbefalte ikke automatikk «Etter vår mening kan ikke kull- og petroleumsselskapenes energiproduksjon, energibruk eller CO2-utslipp i seg selv sies å være i strid med alminnelig aksepterte etiske normer», var begrunnelsen.

Statistisk Sentralbyrå skryter av rapporten, som ble sendt ut på høring i desember, og mener den «danner et godt faglig grunnlag for politiske beslutninger rundt disse problemstillingene».

- Rapporten fraråder en automatisert regel om at Fondet trekker seg ut av olje- og kullselskaper, og den har etter vår vurdering gode begrunnelser. Hovedbegrunnelsen er at dette ikke vil ha noen direkte effekt på klima gjennom lavere tilgang på kapital. Aksjene vil skifte eiere, og spørsmålet blir hvilke eiere som er best, utdyper adm. dir. Torbjørn Hægeland i SSB overfor Finansavisen.

- I beste fall vil signaleffekter gjennom renommé og stigmatisering gi indirekte og lite treffsikre effekter på selskapenes adferd. Signaleffekter kan være viktige, men det er ikke opplagt at signaler som gis i kraft av å være eiere vil ha mindre innvirkning, peker han på.

Ikke automatisk utelukking Fredag la regjeringen frem et forslag med den hensikt å styrke oljefondets miljøprofil.

Da åpnet regjeringen for å utelukke «klimaverstinger» fra oljefondet, men fant ikke grunnlag for å utelukke alle kull- og petroleumsselskaper.

Siden fredag har flere meldt seg på: Miljøorganisasjonene mener finansminister Siv Jensen trosser Stortinget, Ap hevder å ha en «åpen dør» for å diskutere bredt nei til kull, mens Venstre mener fondet må selge seg ut av energiselskaper der kull står for mer enn 25 prosent av inntektene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer