<strong>SKOTTER:</strong> OSLO  20130517.
Skottene Ross Weeden og David McGregor utenfor Slottet 17. mai.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
SKOTTER: OSLO 20130517. Skottene Ross Weeden og David McGregor utenfor Slottet 17. mai. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX Vis mer

SSB: Innvandrerne utgjør 22 prosent av Norges befolkning i 2076

Ny rapport i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Om 63 år, i 2076, vil innvandrere til Norge utgjøre 22 prosent av den totale befolkningen. Det er prognosen i en ny rapport, «Vekst og sammensetning av befolkningen ved ulike forutsetninger om innvandring», som Statistisk sentralbyrå (SSB) har utarbeidet.

Vi minke igjen I 2010 var andelen innvandrere 10 prosent. Prognosen gjelder perioden fram til 2100 - men innen den tid vil innvandrerandelen ha gått noe tilbake, til 21 prosent.

I denne undersøkelsen ser også SSB på utviklingen for norskfødte barn av to innvandrerforeldre. Denne gruppen utgjør i dag 2 prosent av befolkningen; i 2100 vil andelen være 8 prosent.

Nytt av året er også at SSB nå regner med innvandrernes variable botid i Norge. Dette har store utslag for f.eks. integreringen på arbeidsmarkedet, innvandrerkvinnenes fruktbarhet og hvor tilbøyelige de er til å utvandre igjen.

I sine befolkningsframskrivinger opererer SSB med tre ulike scenarioer - lav-, mellom- og høyalternativet, hvorav mellomalternativet anses som langt mer sannsynlig enn de andre to. Derfor er mellomalternativet lagt til grunn for den nye rapporten.

Mindre vekst blant «vestlige» SSBs framskrivninger konkluderer med at tilveksten i innvandrere er størst i gruppa som kommer fra land utenfor EU/EØS-området.

Ser man derimot «vestlige» land - USA, Canada, Vest-Europa, Australia og New Zealand - under ett, bidrar personer med bakgrunn herfra mindre til innvandrerandelen enn folk fra andre land. Årsaken er at «vestlige» personer i større grad også flytter ut igjen, at de får færre barn enn resten av innvandrerne, samt at andelen herfra er mannsdominert.

Den nye prognosen bygger i stor grad på den mye omtalte såkalte befolkningsframskrivningen for perioden 2010-2040. Den var i stor grad bygd på SSBs prosjekt «Demografiske og økonomiske virkninger av migrasjon», som var bestilt av velferds- og migrasjonsutvalget (VMU).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer