Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Christine Meyer og SSB

SSB-sjefen om dramaet da Siv Jensen skviste henne ut: - Jeg skjønte det ikke

Det tok lang tid før SSB-direktør Christine Meyer skjønte at det ikke var noen vei tilbake. Nå forteller hun om de to siste dramatiske ukene i jobben.

UTE: I natt fratrer Christine Meyer fra stillingen som administrerende direktør i SSB etter to svært turbulente uker. Hun mener byråets uavhengighet er presset og sier hun er opptatt av å skape ro i organisasjonen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTE: I natt fratrer Christine Meyer fra stillingen som administrerende direktør i SSB etter to svært turbulente uker. Hun mener byråets uavhengighet er presset og sier hun er opptatt av å skape ro i organisasjonen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christine Meyer (53) fratrer i kveld som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB) etter et par svært turbulente uker.

Det startet som bråk i organisasjonen knyttet til intern omorganisering. Det endte med det som for mange framsto som en konflikt om innvandringspolitikk, ideologisk strid og en kamp mellom byråets direktør og eieren Finansdepartementet ved finansminister Siv Jensen.

Etter at Jensen fredag erklærte at hun ikke lenger har tillit til Meyer, ga svaret seg selv: Hun kunne ikke fortsette i jobben.

- Ville gjort ting annerledes

- Det er helt sikkert at jeg ville gjort noe annerledes. I hvert fall hvis jeg visste hva utfallet ble. Hvis jeg visste at finansministeren ikke hadde tillit til meg, ville jeg kommet med tiltakene tidligere, sier Christine Meyer til Dagbladet søndag ettermiddag.

Meyer ble først kalt inn på Finansministerens teppe for to uker siden. Omveltningen av byrået gjorde at Jensen ville forsikre seg om at SSB ville fortsette å levere uavhengig forskning på blant annet innvandring.

Seniorforskeren Erling Holmøy, som står bak et regnskap som viser økte kostnader ved innvandring i framtida, og 25 andre forskere skulle bli omplassert. Det ble flere møter der Finansdepartementet uttrykte sine synspunkter. På fredag ville Meyer ha med seg sin advokat Dag Steinfeld i møte med Finansministeren. Det ble avlyst, og Jensen gjorde det klart at hun ikke hadde tillit til Meyer.

- Uavhengigheten er presset

- Ble du presset politisk?

- Jeg har sagt det jeg har lyst til å si om innvandring, sier hun og viser til uttalelser hun ga på en pressekonferanse fredag.

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer

Da sa hun at hun opplevde at SSB er presset på innvandringsfeltet.

- En framtidig statistikkdirektør bør ha en sterkere stilling. Vi må kunne ta tak i ting som ikke er populært på tvers av politiske interesser. Det er viktig at vi har en virkelig diskusjon om uavhengigheten til SSB.

- Jeg synes uavhengigheten til SSB er presset. Spørsmål om hvorvidt lederen har en sterk nok stilling for å opprettholde den, sier hun.

- Jeg skjønte det ikke

Siv Jensen uttaler at hun er glad departementet og Meyer er kommet til enighet. Finansdepartementet vil konstituere ny administrerende direktør i SSB så snart som mulig. Departementet vil i dag be styret i byrået om å peke ut en person som kan fungere som leder av virksomheten inntil videre.

IKKE FERDIG: SSB-sjef Christine Meyer møtte pressen. Hun avviser blant annet at hun er ferdig i jobben. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Når begynte denne saken å bli vanskelig? Skjønte du at det som skjedde kom til å skje?

- Nei, jeg skjønte det ikke. Jeg trodde hele tida det skulle gå an å bygge tillit og bru. Jeg prøvde i møte nummer to å undersøke hva jeg kan gjøre. Hva jeg har gjort og tenkt? Hva er det hun ikke vet? sier Meyer.

- Jeg prøvde å være så åpen og konstruktiv som mulig. Det er krevende med kryssild politisk og fra mediene å svare rolig og sindig på alle spørsmål, sier hun.

Finansdepartementet svarer følgende:

- Bare Meyer kan svare på hvordan hennes opplevelse er. Vårt fokus er nå å skape ro om situasjonen i SSB, ikke minst av hensyn til de mange ansatte som jobber der, sier kommunikasjonssjef There Riiser Wålen.

Taus om Erna

Hun sier hun har forhandlet med embetsverket i Finansdepartementet, men vil ikke gå si noe mer konkret enn at det er sentrale personer.

- Du har vært en sentral figur i Høyre. Har du fått støtte fra partifeller?

- Jeg betrakter ikke Høyre-folk som partifeller. Jeg har fått støtte fra veldig mange fra ulikt hold gjennom de siste ukene. Særlig etter jeg nå selv gikk ut har jeg opplevd stor støtte som jeg setter pris på.

- Burde statsminister Erna Solberg kommet på banen?

- Hva jeg tenker i mine innerste tanker, vil jeg ikke uttrykke meg om, sier hun.

- Rare begrunnelser

- I hvor stor grad ble innvandring det viktige i denne saken, etter din oppfatning?

- Det synes jeg du skal spørre finansministeren om. Begrunnelsene hun har kommet opp med om at hun ikke ha tillit til meg, synes jeg er veldig rare og ikke har grobunn i virkeligheten. Rapporten og resultatene vi har levert har hatt full backing i vårt styre og vi har hatt kontakt med Finansdepartementet løpende. De har aldri bedt om å stoppe den omstillingsprosessen, sier hun.

- Jeg mente jeg skulle klare å ta organisasjonen videre. Det ville vært et stort arbeid å reparere ukene som har gått. Alle gamle motkrefter dukket opp og det gjør noe med hele organisasjonen. Det var et stort arbeid, men jeg var forberedt på å ta det, sier hun.

Går tilbake til NHH

Meyer får ett års etterlønn, det vil si 1,43 millioner kroner. I tillegg får hun ett halvt års pendlertillegg, verdt 100 000 kroner. Hun får også dekket advokatutgifter til 175 000 kroner. Hun sier hun var opptatt av en avtale som tåler dagens lys, og mener denne gjør det.

Hun går raskt tilbake til stillingen som professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen, og har en uke på seg til å rydde kontoret i SSB.

- Jeg gleder meg til å komme tilbake.

- Vil omorganisering i SSB skje?

- SSB er gjennom flere omorganiseringer. Det handler om digitalisering og modernisering. Endringene jeg initierte er ikke store. Det har vært flere spørsmålstegn de siste ukene. Nå har man fått luftet meninger og omforent. SSB er en flott organisasjon med mange flotte medarbeidere. Det er krevende med omstilling og nødvendig med fast hånd. Ikke minst må man sørge for at man hele tiden har backing fra eier, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!