SSB-tall viser kraftig økt ledighet

4,8 prosent arbeidsledige i januar.

ØKT LEDIGHET: Erna Solberg besøkte i februar bedrifter rammet av den økende arbeidsledigheten. Norge ser nå kraftig økt ledighet. Her er statsministeren i et møte med gründere hos Bergen Teknologioverføring. 
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
ØKT LEDIGHET: Erna Solberg besøkte i februar bedrifter rammet av den økende arbeidsledigheten. Norge ser nå kraftig økt ledighet. Her er statsministeren i et møte med gründere hos Bergen Teknologioverføring. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justert for sesongvariasjoner var det 4,8 prosent arbeidsledige i januar i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag. Det tilsvarer 134 000 personer.

Det var på forhånd ventet at ledigheten ville ligge på omtrent samme nivå som ved forrige undersøkelse, nemlig 4,5 prosent.

Økt med 47 000 SSBs såkalte arbeidskraftundersøkelse (AKU) har vist en gradvis økning i ledigheten, fra 3,2 prosent i mai 2014 til altså 4,8 prosent i januar i år.

AKU-tallene viser at ledigheten gikk opp med 5000 personer fra oktober i fjor, målt som et gjennomsnitt av månedene september, oktober og november, til januar i år, målt som et gjennomsnitt av desember, januar og februar.

- Endringen er innenfor feilmarginen, men likevel i tråd med utviklingen siden mai 2014, skriver SSB.

Siden mai for to år siden har antallet arbeidsledige økt med 47.000 i Norge.

Det var ventet at ledigheten ville ligge på omtrent samme nivå som ved forrige undersøkelse. Ledighetsprosenten som ble oppgitt i desember, ble onsdag justert opp fra 4,5 til 4,6 prosent.

Arbeids- og velferdsetaten Nav har sine egne ledighetstall. De viser samme tendens som SSB-tallene. Ledigheten i Norge er nå mer på linje med andre land. 4,3 prosent står uten jobb i Tyskland, 4,9 prosent i USA, 7,0 prosent i Sverige og 8,9 prosent i EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer