ADVARER: Ådne Cappelen, som leder det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene i SSB, advarer norske politikere om store fallgruver.  Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
ADVARER: Ådne Cappelen, som leder det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene i SSB, advarer norske politikere om store fallgruver.  Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

SSB til politikertoppene: - Vi har mange muligheter til å drite oss ut

Advarer politikerne mot å tråkke feil i kampen mot arbeidsledighet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): - Er det mulig å sikre full sysselsetting i framtiden, eller er det bare en illusjon?

Det var spørsmålet debattleder Terje Svabø stilte panelet under dagens arbeidslivsdebatt under Arendalsuka.

Både finansminister Siv Jensen (Frp), NHO-direktør Kristin Skogen-Lund og LO-leder Gerd Kristiansen var enige om at full sysselsetting måtte være målet, og at det også var gjennomførbart.

Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Mulig å drite oss ut

Det var først da SSBs Ådne Cappelen i ekspertpanelet fikk ordet, at publikum fikk reine ord for penga.

- Historisk har det vist seg mulig å sikre full sysselsetting, til tross for mange store kriser. Og dagens situasjon er ikke ekstraordinær hvis man ser det i global sammenheng. Men vi har også mange muligheter til å drite oss ut, hvis det er det man går for, sa Cappelen, som leder det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene i SSB.

Når Dagbladet ber Cappelen utdype hvordan Norge kan «drite oss ut», svarer han blant annet følgende:

- Vi har ført en ekspansiv finanspolitikk i flere år. Nå nærmer vi oss et punkt hvor vi er bekymret for at det er for ekspansivt, blant annet på grunn av bruken av oljepengebruken. Den ekspensive politikken har riktig nok bedret konkurranseevnen vår, men det kan samtidig gå veldig gærent hvis det går for langt.

- Høyere ledighet

Blant hoveddebattantene sto også Ap-nestleder Hadia Tajik og Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Det mente på hver sin måte at regjeringen nettopp gjør de gale valgene.

- En ting som bekymrer meg er at vi har høyere arbeidsledighet i år enn i fjor. Like viktig er det at det ikke har vært jobbvekst i landet, det er svært alvorlig, sa Tajik og fortsatte:

- Vi har opplevd flere ganger at det er opposisjonene og partene i arbeidslivet som presser fram tilitak mot ledigheten. To eksempler er utvidelse av permitteringsregelverket og tiltakspakke mot ungdomsledighet.

Moxnes etterlyste konkrete tiltak fra regjeringen som å bestille plugging av oljebrønner, noe som igjen vil sysselsette permitterte i oljebransjen.

- Kritikk, ikke løsninger

Siv Jensen hadde ikke overraskende et litt annet syn. Hun påpekte at arbeidsledigheten den siste tiden har flatet ut, og sa til Tajik at det er Ap som mangler løsninger.

- Det Ap har vært opptatt av er kritikk og lite nye løsninger. Den ene dagen gjør vi får lite for seint, og den neste dagen gjør vi får mye for tidlig. Det tyder på at regjeringen har fått på plass de riktige virkemidlene, sa Jensen, og understreket at regjeringens skatteletter er det beste tiltaket for å sikre nye investeringer og omstilling i norsk næringsliv.

Høy temperatur

LO-leder Gerd Kristiansen gikk også hardt ut mot den sittende regjeringen, og mente de kaster folk ut i arbeidsledighet. Det provoserte både Siv Jensen og Kristin Skogen-Lund.

- Det er ingen som kastes ut i arbeidsledighet, ærlig talt. Vi må slutte å gjøre billige retoriske poeng på de arbeidsløse, for vi trenger dem, svarte Skogen-Lund.

Terje Svabø ga Gerd Kristiansen mulighet til å nyansere utspillet, noe hun ikke ønsket.

- Nei, jeg vil ikke trekke den uttalelsen. Oljenæringen har trukket til seg folk som har valgt å la være å gjøre seg ferdig med utdanningen. Jeg skjønner at det har vært fristende, men nå står de der, sa Kristiansen for å eksemplifisere.

Hadia Tajik fulgte opp:

- Vi har en regjering som burde vite bedre og gjøre mer. De har ikke klart å stanse veksten i arbeidsledigheten, sa Tajik.

- Må fokusere på utdanning

Tidligere finansminister Per Kristian Foss satt også i ekspertpanelet, og anbefalte politikerne å sette inn ressurser på utdanning.

- Man må inn i utdanningssekttoren for å gjøre noe på sikt. Unge menn faller ut av videregående skoler, og får ikke utdanning. Det er en farlig utvikling, sa Foss, og understreket konkurransen unge arbeidstakere i Norge kommer til å møte fra utenlandske arbeidstakere i framtiden.

Også tidligere finansminister Kristin Halvorsen understreket viktigheten av utdanning.

- Vi må skape en inkluderende skole hvor barn med ulik bakgrunn ikke bare lykkes, men også engasjerer seg i noe. Hvis man klarer å gjøre skolen så interessant, så kan det bli ekstremt viktig, sa Halvorsen.