SSB venter kraftig, men kortvarig fall i norsk økonomi

Vekst om to-tre år igjen.

FORSKER: Torbjørn Eika. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FORSKER: Torbjørn Eika. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oppbremsingen vi allerede merker i norsk økonomi vil forsterke seg, men den blir trolig kortvarig, ifølge Statistisk sentralbyrå. Først om to-tre år vil veksten ta seg opp igjen.

Lav oljepris, kraftig fall i investeringene i petroleumssektoren og svak etterspørsel fra husholdningene vil bidra til det Statistisk sentralbyrå (SSB) kaller «en markert, men kortvarig konjunkturnedgang» i norsk økonomi. Det ble klart da byrået la fram sine økonomiske analyser og konjunkturprognoser for de tre neste årene torsdag.

- Vi tror husholdningenes forbruk blir vesentlig lavere neste år enn i år, fordi reallønnsveksten vil synke kraftig, sysselsettingen blir lavere som følge av konjunkturnedgangen og spareraten vil fortsette å være høy, sa forsker Torbjørn Eika.

Han venter også et lite, midlertidig fall i boligprisene, til tross for at også rentene skal ytterligere ned, fordi husholdningene vil se mørkere på framtida. Utviklingen vil imidlertid ta seg noe opp igjen i 2016 og 2017, slik at SSB spår tilnærmet nullvekst i boligprisene for treårsperioden som helhet.

(NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer