SLUTTER: Forskningsdirektør Kjetil Telle går av ved nyttår. Foto: Audun Braastad / NTB Scanipx, SSB
SLUTTER: Forskningsdirektør Kjetil Telle går av ved nyttår. Foto: Audun Braastad / NTB Scanipx, SSBVis mer

SSBs forskningsdirektør slutter i stillingen

Går tilbake til å forske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statistisk sentralbyrås forskningsdirektør Kjetil Telle slutter i stillingen og går tilbake til å forske. Det melder Dagens Næringsliv.

SSBs kommunikasjonsrådgiver Lene Ødegård Olsen bekrefter at forskningsdirektøren endrer stilling.

- Han har hatt en midlertidig stilling, og går tilbake til å forske, sier hun til Dagbladet.

- Mye oppmerksomhet

Telle har vært midlertidig ansatt som forskningsdirektør i to perioder fra 2015, og ønsker ikke å fornye kontrakten når den går ut ved nyttår. I en melding til pressen sier han:

- Avtalen min som fungerende direktør for forskningsavdelingen går ut ved nyttår, og jeg har nå lyst til å gå tilbake til forskningen. Det har vært mye oppmerksomhet den siste tida, og jeg ser fram til noe roligere dager med store datasett og koding i stdata.

Framover skal han jobbe med et stort prosjekt om regionale forskjeller i bruk av helsetjenester der samarbeidet med helsestatistikken er sentralt.

Omstridt prosess

Den avtroppende forskningsdirektøren har hatt ansvar for den såkalte innplasseringsprosessen, som har vært omstridt, blant annet på grunn av at Erling Holmøy, som sto bak det mye omtalte innvandrerregnskapet, skulle flyttes til statistikkavdelingen.

Under bred omtale trakk Christine Meyer seg som SSB-direktør 12. november, og hennes midlertidige erstatter Birger Vikøren har satt i gang en intern prosess for å ansette en ny forskningsdirektør før nyttår.

SSB-bråket er under gransking, og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal over nyttår gjennomføre en høring om saken. Meyer og hennes tidligere overordnede, finansminister Siv Jensen, vil ventelig bli innkalt for å gi sin versjon.

- Full forståelse

Konstituert SSB-direktør Birger Vikøren sier i meldingen til pressen at han takker Telle for innsatsen i en krevende tid for forskningsavdelingen.

- Jeg har full forståelse for at Kjetil Telle nå har lyst til å gå tilbake til jobben som forsker. Jeg takker Telle for innsatsen, og vet at han uansett kommer til å fortsette å bidra til forskningen i SSB, sier Vikøren i meldingen.

Det såkalte statistikklovutvalget vurderer SSBs virksomhet. Utvalgets rapport skulle egentlig være klar 15. desember, men har fått utsatt fristen til mars 2018. Vikøren opplyser at den faste stillingen som forskningsdirektør vil lyses ut etter at utvalgets forslag har vært ute på høring.