SSBs prognoser: Borgelig seier

Nå blir det intensive forhandlinger de neste ukene om Norges framtid.

IKKE-SOSIALISTISK FLERTALL: De rødgrønne har tapt flertallet i Stortinget til de tre borgerlige partiene og Frp. Her er Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande etter fredagens partilederdebatt på NRK fra Chateau Neuf i Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE-SOSIALISTISK FLERTALL: De rødgrønne har tapt flertallet i Stortinget til de tre borgerlige partiene og Frp. Her er Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande etter fredagens partilederdebatt på NRK fra Chateau Neuf i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De foreløpige valgresultatene og SSBs prognoser viser at det blir en klar seier for de tre borgerlige partiene og Fremskrittspartiet.

Til sammen ligger de fire partiene an til å få over 90 stortingsmandater av 169. Prognosen er basert på forhåndsstemmer og opptalte stemmer. Prognosen er usikker fordi den bare baserer seg på forhåndsstemmer og noen få tusen opptalte stemmer i halv ti-tida.

FIREPARTIREGJERING? Når valgvakene er over og de firelederne har sovet ut, starter forhandlingene om hvem og hvordan de skal styre Norge. Høyre ønsker seg en firepartiregjering, men skepsisen innad i Venstre, KrF og Frp er sterk. Foto: Jacques Hvistendahl
FIREPARTIREGJERING? Når valgvakene er over og de firelederne har sovet ut, starter forhandlingene om hvem og hvordan de skal styre Norge. Høyre ønsker seg en firepartiregjering, men skepsisen innad i Venstre, KrF og Frp er sterk. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Men uansett kan jubelen slippes løs på sentrum og høyresidens valgvaker landet rundt.

Du kan følge alle resultatene i ditt valgdistrikt her.

Over for de rødgrønne Dersom de foreløpige tallene fra valglokaler landet rundt fortsetter å vise ikke-sosialistisk flertall vil åtte år med rødgrønt styre, ledet av statsminister Jens Stoltenberg, være over.

BLÅ-BLÅ REGJERING?: Med de foreløpige valgresultatene kan det blir en regjering med Høyre og Frp etter forhandlingene. Her er Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLÅ-BLÅ REGJERING?: Med de foreløpige valgresultatene kan det blir en regjering med Høyre og Frp etter forhandlingene. Her er Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Arbeiderpartiet er klart største parti blant de rødgrønne, med rundt 30 prosent oppslutning, ifølge de foreløpige resultatene, men de borgerlige partiene og Frp ligger an til å sikre seget sterkt flertall i nasjonalforsamlingen de neste fire årene.

MDG ute Rundt halv ti i kveld ligger valget joker, Miljøpartiet de grønne an til ikke å få et Stortingsmandat, til tross for mye oppmerksomhet og mye medvind i media. Ifølge SSBs prognose får partiet en oppslutning på 2,1 prosent.

Høyre kan få 47 mandater på Stortinget, en fremgang på 17 fra i dag dersom nåværende prognoser blir det endelige resultatet. SV er så vidt over sperregrensa, mens Rødt ligger rundt halv ti an til å få ett mandat, Bjørnar Moxnes fra Oslo.

Oslo bakpå I Oslo går opptellingen tregt.

BLÅ-GRØNN REGJERING? Med de foreløpige valgresultatene kan det bli bli en sentrm-Høyre regjering. Her er Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLÅ-GRØNN REGJERING? Med de foreløpige valgresultatene kan det bli bli en sentrm-Høyre regjering. Her er Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det blir en liten forsinkelse fra Oslo. Det er ikke noe alvorlig, vi bare kontroller at tallene er korrekte, sier kommunikasjonssjef Ingvild Åsgård for valget i Oslo.

Hun forklarer at det nye systemet for opptelling og det store antallet avgitte forhåndstemmer, er årsaken til forsinkelsen

De foreløige resultatene åpner for flere mulige regjeringer:

Fire regjeringsalternativer • En flertallsregjering der alle de fire partiene deltar.

• En «blåblå» regjering med Høyre og Frp som henter støtte i enkeltsaker og statsbudsjettet hos Venstre, KrF og eventuelle andre partier ved behov. En slik regjering vil ifølge Dagbladets måling få 76 representanter og vil i teorien få flertall sammen med ett av mellompartiene, som ifølge målingen vil få 10 og 9 mandater.

• En «blågrønn» regjering med KrF, Venstre og Høyre, som søker støtte i enkeltsaker og statsbudsjettet hos Frp og eventuelle andre partier ved behov. En slik regjering vil bare få 62 mandater og vil følgelig minne om Bondeviks første regjering, som slet voldsomt med å sikre flertall for budsjetter og andre saker.

• En ren Høyre-regjering kan ikke utelukkes. Særlig fordi Høyre er det største partiet, riktignok med 43 mandater. Men partiet har lang styringserfaring og kan finne det lettere å styre alene enn å dele regjeringsmakten. Høyrekan sies å ha fått velgernes klare mandat og har lang erfaring i å hente vekslende støtte i Stortinget.
Valgforsker Tor Bjørklund, som har studert Dagbladets valgmåling, spår at det ligger an til et rekordvalg for Frp og Høyre, samlet sett. Ved forrige stortingsvalg samlet Høyre og Frp oppslutning fra 40 prosent av velgerne. Nå har de to partiene over 43 prosent. Sammenliknet med årene fra 1981 og fram til 2009, var summen av de blå bare 36 prosent.

- I Dagbladets bakgrunnstall ser vi at overgangene til høyresiden har kommer fra venstresiden, ikke sentrumspartiene. Velgerne som lager høyrebølgen kommer i hovedsak fra Arbeiderpartiet, konstaterer Bjørklund.