St. George gråter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det er helt stille i Londons gater. Den dumme knappenåla hadde sikkert krasjlandet på brusteinen. For det er bare noen uvitende turister som virrer rundt på Leicester Square. Stillheten brytes av spansk og japansk, for alle ordentlige mennesker er på pub og ser på TV.

Plutselig

høres et brøl fra nærmeste pub. Ut kommer et prosjektil i hvitt og rødt. Det bærer nedover gata som om prosjektilet hadde djevelen selv i hælene. Er det et fly? Er den en fugl? Er det Superman? Nei, det er St. George, kledd i bare trusa og med det engelske flagget i hvitt og rødt, som kommer farende. Tross de kraftige frasparkene skriker han i fistel «England scored». Så kommer han tilbake og finner plassen sin blant de andre foran TV-skjermen, og uvitende japanere kan igjen ha London til låns.

Der er det høy stemning selv om Beckham bommer på straffen. Det var høyt helt til det uvirkelige sammenbruddet og Zinedine Zidanes to mål på overtid. Det var da St. George gråt, og flagget hang slapt over lute skuldrer på pub i et London som fortsatte å være stille.

St. George

er Englands skytshelgen, og flagget er nesten like kontroversielt som St. George selv da han døde en gang på 300-tallet i Alexandria. Historikerne strides om ham ble rever i filler av mobben eller fikk sitt hode kappet av. Men fra 600-tallet begynte kong Arthur å bruke et bilde av St. George på sine faner når han dro i krig. Og siden St. George skal ha hatt et rødt kors på skuldra, så ble det røde korset på hvit bunn Englands flagg.

Men det røde korset på hvit bunn er kontroversielt, og rører ved et helt vesentlig problem for engelskmenn. Hva er det å være engelsk, og hvordan skal engelskmenn uttrykke sin engelskhet? Det røde korset har blitt brukt av EU-skeptikere og innvandringsmotstandere, for å gi uttrykk for engelsk motstand mot Brussel og folk med mørk hudfarge. Regjeringen liker derfor ikke dette havet av hvitt og rødt som nå fyller gater og butikkvinduer. Og Londons myndigheter som er ansvarlige for drosjelisenser, truer med å inndra lisenser til drosjer med St. George på. Men de fleste gir blaffen, og det røde korset vaier fra annenhver drosje. De uten flagg må være enten redde eller politisk korrekte. Men når traff du sist en politisk korrekt drosjesjåfør?

EM i Portugal,

som skaper enorm interesse i England, gjør at folk nå krever flagget sitt tilbake. For hva skal en stakkars fotballsupporter gjøre? Han kan ikke veive med det britiske flagget, Union Jack, som jo er halvveis skotsk, og dessuten også brukes av walisere og mennesker fra det folk her på øya kaller Ulster. Mens skotter og walisere med stolthet hever sitt flagg når de vil, skal ikke engelskmenn kunne gjøre det samme? Fotball-EM har faktisk utløst en interessant debatt.

På puben

The Rose and Crown i Ealing har ølskummet lagt seg. Beckham har grått sine tårer, og nasjonen har tilgitt, og lovet å kjempe som løver for å vinne over Sveits og Kroatia. Ved nabobordet sitter to par med tomme ansikter og trøstespiser kake med marsipanlokk - i hvitt med rødt kors på.