St. Hans-været: Her blir det sol

Det er mye nedbør på gang, men statsmeteorologen glimter til med en gladnyhet om finere vær mellom bygene.

KAN GLIMTE TIL: Selv om meteorologene melder om en del byger, kan det glimte til med oppholdsvær mellom nedbøren. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
KAN GLIMTE TIL: Selv om meteorologene melder om en del byger, kan det glimte til med oppholdsvær mellom nedbøren. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Både Sørlandet og Østlandet har vært preget av mye byger i det siste. I helga kan det, ifølge Meteorologisk Institutt, også komme litt nedbør - men været glimter til med sol innimellom regnet.

Værvinnere i sør og øst

Meteorologisk Institutt understreker at det bare blir sør og øst i landet hvor vi muligens får så vidt over 20 grader til uka.

- Det kan kanskje bli en del perioder med brukbart vær mellom nedbørsområdene i helga. Nedbøren vil komme til å avta på Østlandet i løpet av lørdagen, og været blir nok bedre i dette området mot slutten av helga, sier Statsmeteorolog Magnus Ovhed til Dagbladet.

OVERSVØMMELSE: Tirsdag ble deler av Toten rammet av kraftig nedbør. Politiet sier til Dagbladet at det anslagsvis er snakk om skader for flere millioner kroner som følge av regnet. Video: Espen Madsen Vis mer

Det ser altså hakket lysere for sankthanshelga i Sør- og Øst-Norge, men også Vestlandet kan komme til å få oppholdsvær på sankthans.

Det blir derimot byger lengst nord i Finnmark.

Glimter til mellom bygene

Ovhed forklarer at det kommer til å være en del forbigående bygeområder og fare for tordenbyger på Østlandet i løpet av fredagen.

Spesielt Østlandet har opplevd en god del nedbør og tordenbyger de siste døgnet:

- Det slo ned mange lyn over Østlandet i går kveld og i natt. Vår opptelling viser om lag 2.300 lynnedslag mellom klokka 20 og 8, skriver Meteorologisk institutt.

Ovhed framhever at selv om været ser ut til å være litt ustabilt framover, kan det likevel bli bedre så snart regnet avtar.

- Det ser ut som nordlendingene kan få fint vær med sol på fredag. For Sør-Norge sin del, vil det nok være en ganske ustabil dag, men dette er et bygeområde som går forbi. Da kan det også bli ganske bra vær når dette trekker videre, sier Ovhed.

Høytrykk sørger for oppholdsvær

Det er et høytrykk som har bygget seg opp i Sør-Norge som sørger for fint vær til helga. Dette høytrykket vil flytte seg nordover til uka, og da er det Nord-Norge som vil oppleve sommerlige temperaturer mens regnet trekker sør igjen.

Ovhed understreker at selv om det er en liten sjanse for at det kan bli litt varmere på Østlandet, blir fortsatt ikke noe skikkelig varmebølge:

- Det blir en litt kjølig og relativt ustabil periode over hele landet, slår han fast.

Kjølig over hele landet

Mens nordlendingene kan få litt sol på fredag, blir det likevel relativt kjølig i nord; temperaturmessig blir det ikke mer enn åtte til ti grader i den nordligste delen av landet til uka.

- Været kommer nok ikke til å være så veldig varmt, antakeligvis rundt 20 grader eller like i underkant av dette på Østlandet, slår Ovhed fast og legger til at også neste uke kan bli preget av lavtrykksaktivitet.

- Det blir en kjølig Sankthans i hele Norge. Det kan derfor være greit å ta med seg en ekstra genser hvis du skal på båltenning. Kun på Østlandet kan det nærme seg 20 grader, skriver Meteorologisk Institutt.

Byger og kjølige temperaturer kommer nok som en sterk kontrast sammenliknet med rekordsommeren vi hadde i 2018:

Så langt i juni har det kommet nesten dobbelt så mye nedbør på Østlandet som det gjorde i hele juni i fjor.