Opprørt over nye karanteneregler:

- Stå i dritten med oss

De nye karantenereglene for lærere i skoler og barnehager får flere til å reagere. - Regner med å bli smittet, sier en barnehagelærer.

FORTVILER: Pedagogisk leder Anita Remmen og barnehagelærer Christiane Dietzler er fortvilet over coronasituasjonen i barnehager slik den er i dag. Video: Signe Elise Morthen Stenersen. Reporter: Stian With Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Det er frustrerende og bekymringsfullt. Jeg får ikke fulgt opp mine egne barn på fritida, og jeg går med en konstant bekymring for å smitte andre på jobb eller spre smitte, sier Christiane Dietzler.

Hun jobber i Margarinfabrikken barnehage på Sagene i Oslo, og er fortvilet over situasjonen på jobb.

Onsdag ettermiddag møtte Dagbladet pedagogisk leder i barnehagen, Anita Remmen, sammen med Dietzler i det som er Norges største barnehage. Med over 400 barn fordelt på to bygg, er det til å forstå at smitterisikoen er høy for både de ansatte og barna i barnehagen.

Forrige mandag opplyste regjeringen at ansatte i skoler og barnehager får unntak fra smittekarantene i arbeidstida. De må imidlertid teste seg på dag tre og sju etter å ha vært nærkontakt til et bekreftet smittetilfelle for å oppfylle kravene til unntaket.

Samtidig må de forholde seg til de samme kravene til karantene som andre på fritida.

Tall fra FHI viser at bare én av fem skole- og barnehageansatte har fått tredje vaksinedose. Det betyr at de fleste må følge de nye, omdiskuterte karantenereglene. Dietzler er en av dem.

- Vi blir gående rundt og smitte andre om vi må gå på jobb når vi potensielt kan være smittebærende. Det er en bekymring som vil henge over oss utover hele vinteren fram til vi har fått den tredje dosen, mener hun.

Les svaret fra kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) litt lenger nede i saken.

Dietzler forteller at hun ennå ikke har fått tilbud om den tredje vaksinedosen, og at hun ikke kan få den før tidligst i midten av januar.

FORTVILER: Christiane Dietzler (t.v) og Anita Remmen fortviler om barnehagesituasjonen nå som regjeringen har innført nye regler om karanteneunntak. Foto: Stian With / Dagbladet
FORTVILER: Christiane Dietzler (t.v) og Anita Remmen fortviler om barnehagesituasjonen nå som regjeringen har innført nye regler om karanteneunntak. Foto: Stian With / Dagbladet Vis mer

- Henger ikke på greip

- Går dere rundt med en frykt for å bli syke?

- Vi har snakket om når vi blir smittet, det er ingen som snakker om hvis vi blir smittet. Vi regner med å bli det, sier Remmen.

Til tross for at Remmen på tirsdag fikk den tredje vaksinedosen, vil hun fortsatt være forsiktig med hvor mange hun oppsøker utenom jobb.

- Det er klart. Jeg vet at det vil få enorme konsekvenser for mine kollegaer, for tolv barn, for 24 foreldre og for deres arbeidsplasser hvis jeg får corona, sier hun.

Det samme gjelder for Dietzler. Hun har nærmest satt alt sosialt liv utenfor jobb på vent under pandemien. Det tærer på kreftene.

- Jeg og alle som er i min situasjon blir nå satt i en vanskelig situasjon. Jeg kommer til å unngå å treffe folk for å slippe fritidskarantene for igjen å følge opp egne barn og familie på fritida. Det setter oss i en veldig isolerende situasjon, fortviler hun.

ÅPNER: Flere av landets barnehager er åpne igjen. Video: Christian Wehus. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Hun spør seg samtidig hvordan hun skal kunne klare å gjøre den jobben som kreves av henne når det hele tiden er tanker som surrer i hodet.

- Det er et ansvar vi blir gående og bære på som jeg synes er tungt og belastende. Hvordan i all verden skal jeg klare å ha fullt fokus på barna og på jobben min hvis vi skal gå rundt å tenke på dette hele dagen? Det er mange tanker som surrer. Skal jeg gå på jobb og vite at jeg potensielt kan være en smittebærer? spør hun seg.

Skjønner ikke alvoret

Forrige uke sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) at hun hadde forståelse for at flere stilte seg kritiske til karanteneunntaket.

- Jeg har forståelse for kritikken, men jeg er opptatt av å ta nødvendige grep for å holde barnehager og skoler mest mulig åpne. Det er avgjørende for barn og unges læring og hverdag, men også for foreldre, samfunn og arbeidsliv, sa hun til NRK.

Remmen og Dietzler er klare på at de vil holde barnehagen åpen, men de mener myndighetene ikke skjønner alvoret. Samtidig kommer de med en klar oppfordring.

- Kom på besøk og tilbring en dag i barnehagen, hvor man ikke har sørget for å ha masse vikarer på plass. Rett og slett kom å stå i dritten sammen med oss, er Remmens klare oppfordring til helsemyndighetene.

Remmen har over 25 års erfaring som barnehagelærer, men har aldri opplevd en situasjon liknende den hun står i nå. På spørsmål om hva hun har lært siden mars 2020 er hun klar.

- Jeg føler vi har gått fra å være en del av et utdanningssystem i Norge til å bli et offentlig betalt barnepassystem.

Slik svarer Brenna

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) er forelagt kritikken. Hun kjenner seg ikke igjen i Remmens utsagn.

- Jeg forstår veldig godt at ansatte i barnehagene har det krevende under pandemien. Samtidig kan jeg ikke si jeg er enig i påstanden. Barnehagen har vel aldri på noe tidspunkt fått så mye anerkjennelse som de siste åra, både av foreldre og fra politikere og folk som følger hva som er viktig for barn tett, sier hun nå til Dagbladet, og fortsetter:

- Det er nettopp fordi barnehagen er viktig for barn, at vi er opptatt av å holde åpent.

- Hva konkret gjør dere for å forbedre situasjonen som mange barnehageansatte kjenner på?

- Det aller viktigste vi gjør på kort sikt er å prioritere tredje vaksinedose til ansatte i barnehage og skole. I tillegg har vi gjort det enklere for studenter og pensjonister å jobbe i skole og barnehage, ved at de kan tjene mer uten å få avkorting på pensjon eller fra Lånekassen.

- På sikt vil vi gå igjennom de ulike normene vi har for bemanning og finne ut hvordan de kan bli bedre, og jobbe for flere faglærte og barnehagelærere i barnehagene våre, legger hun til.

På spørsmål om det er aktuelt å komme og «stå i dritten» med de ansatte i barnehagen, svarer Brenna:

- Det vil jeg veldig gjerne.

- Krevende

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Regjeringens mål er å beskytte barn og unge fra tiltak som påvirker skolehverdagen negativt. Det vil kunne være vanskelig å holde skoler og barnehager åpne dersom lærere skal gjennomføre smittekarantene etter dagens regelverk i en situasjon der smitten øker kraftig.

- Derfor har regjeringen besluttet å gi unntak fra smittekarantene for ansatte i barnehager og skoler. Og alle ansatte i barnehager og skoler skal prioriteres for oppfriskningsdose, fortsetter Nakstad.

- Hva gjør dere for å bedre situasjonen i barnehagene?

- Januar ser ut til å bli en tøff måned for alle, og det er viktig at vi står sammen og gjør det beste ut av situasjonen selv om det er vanskelig. Problemet med fritidskarantene løser seg når man har fått oppfriskningsdosen (den tredje dosen) – da fritas man fra nærkontaktkarantene både i arbeidstida og i fritida ei uke etter at dosen er satt, slik reglene i covid-19-forskriften er nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer