Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stå på! Frigjøringen er nær

Eksdiktator Saddam Hussein har skrevet brev til folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Samme dag som sjefsanklagerens bror ble skutt og drept av ukjente menn, sendte den folkemordtiltalte og falne Irak-diktatoren Saddam Hussein åpent brev til folket, der han ber om stans i volden.


«Frihetens time er nær, med guds vilje. Men husk at ditt nærmeste mål er knyttet til å frigjøre ditt land fra okkupasjonsstyrkene og deres følgesvenner, ikke å drive hevnoppgjør», skriver Saddam Hussein på arabisk i brevet som ble offentliggjort i dag.

- Jeg er sjef

Han ber opprørerne i Irak å tilgi sine amerikanske fiender og for irakere å tilgi hverandre slik at drapene opphører.

Lite tyder på at eksdiktatoren har skiftet mening om sin egen rolle i det krigsherjede landet.

Hussein fremstiller seg selv som en statsbygger og undertegner brevet med tittelen «President og øverstkommanderende av de hellige krigeres væpnede styrker».

Slutt fred med hverandre

Brevet kommer i en tid hvor mange irakere tror USA har bestemt seg for å starte uttrekningen av styrker fra landet, til tross for at president Georg W. Bush nekter for dette.

HILSER FOLKET: Saddam Hussein hilser folket i åpent brev. Den folkemordtiltalte eksdiktatoren ber folkegruppene slutte å drepe hverandre, og konsentrere seg om å jage ut USA. Foto: Scanpix
HILSER FOLKET: Saddam Hussein hilser folket i åpent brev. Den folkemordtiltalte eksdiktatoren ber folkegruppene slutte å drepe hverandre, og konsentrere seg om å jage ut USA. Foto: Scanpix Vis mer

Saddam oppfordrer sjia-majoriteten og sunni-minoriteten å begrave stridsøksen, og heller jobbe sammen for å drive amerikanske styrker ut av Irak.

Når ikke ut

Det åpne brevet begrunner han med de sterke begrensningene han har hatt i fangenskap i forhold til å nå ut med budskap til folket.

«Det er bare noen få ganger jeg har klart å henvende meg til dere gjennom farsen - den såkalte rettssaken - da mikrofonene ikke var skrudd av», skriver Saddam i brevet.

Dommerne i rettssaken har flere ganger sensurert og sendt eksdiktatoren ut av salen når han har kommet med lange politiske utbrudd og tirader.

Tiltalt for folkemord

Det er Saddam Husseins advokat som fikk brevet diktert under et fire timers møte med eksdiktatoren lørdag. På møtet diskuterte de også de to separate sakene han står tiltalt for; drapet på 148 sjiamuslimer i Dujail på 80-tallet, og folkemord mot kurdere under militæroffensiven «Anfal» i 1987 og 1998.

«Irakere lever den vanskligste tiden i historien på grunn av okkupasjonen, drapene, ødeleggelser og plyndring. Jeg higer etter et stort og forenet Irak, som ikke er splittet av farge, segment eller beskyldninger», skriver Saddam Hussein.

image: - Stå på! Frigjøringen er nær

«Mitt hjerte blør fordi utlendingene lykkes i å så splid blant oss», skriver han.

Snakker om sønnene

Eksperter er slett ikke begeistret over eksdiktatorens brev. I den desperate situasjonen som nå hersker i landet, er det flere som mener alt var bedre før diktatoren ble styrtet.

- Saddam presenterer seg som om han fremdeles er landets leder, og at han kjenner stemningen blant det irakiske samfunnet og at folk vil ha sikkerhet til enhver pris, sier Mustafa Alani fra Dubai-baserte Gulf Research Center til nyhetsbyrået AP.

Saddam Hussein velger å fremstille seg selv som forsoningens mann, der blant annet drapene på hans sønner Udai og Qussai nevnes. De to ble drept i skuddveksling med amerikanske soldater i Mosul i 2003.

«Dere må vise genuin tilgivelse og sette hevnen over blodet til deres sønner og brødre til side, inkludert sønnene til Saddam Hussein».

Frykter dødsdom

Han ber opprørerne velge sine mål med forsiktighet, og advarer mot overdreven voldsbruk som bidrar til å snu folkets opponion mot seg.

image: - Stå på! Frigjøringen er nær

Dommen i den første saken mot Saddam Hussein - drapet på sjiamuslimer - er ventet å være klar 5. november. Det kan innebære dødsdom for eksdiktatoren, noe mange eksperter frykter vil være som å helle bensin på bålet i den borgerkriglignende konflikten som rår i landet.

BREV: Det flere sider lange brevet ble til under et møte mellom Saddam Hussein og hans hovedforsvarer lørdag. I dag fikk folket lese det.