- Stå på, Svanhild!

- Kjære lille vene, du må ikke gi opp, sier Wenche Foss, og gir Svanhild Jensen en trøstende klem. Skuespillerinnen er rystet over at den unge mora er fratatt sine barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Jeg har tenkt på deg hele dagen. Jeg ble så sint da jeg hørte om deg på radioen, sier Wenche Foss og omfavner den unge mora.

Svanhild Jensen møter Wenche Foss om bord i Hurtigruta ved kai i Tromsø. De to kvinnene er begge kjent i nyhetsbildet, men på hver sin måte. Nå er de begge til stede i Tromsø i totalt forskjellige ærender.

Den celebre skuespillerinnen fra hovedstaden er her for å dele ut Wenches gledespris på Se og Hørs jubileumscruise.

Den unge tobarnsmora fra Burfjord kjemper en seig kamp for omsorgsretten til sine barn i en av norgeshistoriens mest omtalte barnevernssaker.

Opprørt

- Du har hatt en anstrengende dag i retten, kan jeg tenke meg? spør og konstaterer Wenche Foss i samme åndedrag.

Gjennom hele dagen har hun hørt referater fra retten på radioen og latt seg opprøre over barnevernets og rettsapparatets behandling av den unge tobarnsmora. Så sint ble hun, at hun måtte ta det opp under utdelingen av gledesprisen.

5000 tromsøværinger applauderte den flammende talen.

- Det er slitsomt alt det her. Jeg håper bare jeg får ungene mine tilbake, sier Svanhild Jensen.

Hun er utmattet etter åtte stive timer i retten, hvor hennes kjæresteforhold er blitt saumfart, hennes IQ endevendt, hennes omsorgsevne gransket og hennes oppførsel overfor barnevern og sosialkontor kritisert ned i støvlene.

- Det betyr mye at Wenche Foss bryr seg, at jeg får støtte i denne harde kampen, sier Svanhild.

Det er ikke første gang Wenche Foss hører om denne historien. Svanhild Jensens far har skrevet brev til henne og bedt om hjelp. Det var før tingretten bestemte å opprettholde fylkesnemndas vedtak om omsorgsovertakelse for de to døtrene. Skuespillerinnen fikk klar beskjed fra sin sønn som er høyesterettsadvokat om ikke å blande seg før alle sider av saken lå på bordet. Men historien gikk inn på henne.

- Måten de har antastet Svanhild på er ubegripelig. Jeg forstår det slik at det var alkoholisme inne i bildet. Men nå er jo barnefaren flyttet til et helt annet sted! utbryter den opprørte skuespillerinnen.

Alkoholisme er imidlertid ikke til å spøke med, formaner Wenche Foss.

- Det går ikke an å leve med alkoholikere. Det går tre kvinner på en alkoholiker: mora, kona og elskerinnen, sier hun.

- Men når eksmannen er borte, må situasjonen vurderes på nytt. Ingenting er viktigere enn å være mor. Du drikker jo ikke, sier skuespillerinnen.

Svanhild Jensen mener barnevernet forandrer argumentasjon hele tida.

- Først var barnfaren problemet. Når han var ute av bildet, testet de meg og fant ut at jeg er utviklingshemmet, sier Jensen.

Nå som hun er testet på nytt og funnet normalt intelligent, er det hennes menn det igjen dreier seg om.

- Da jeg hørte at du skulle være psykisk utviklingshemmet, reagerte jeg. For du er ikke en av «mine små». De psykisk utviklingshemmede kjenner jo jeg, utbryter Norges grand old lady.

- Det er gått prestisje i saken, tror Jensen.

- Prestisje er et forferdelig nifst ord, mener Foss.

Hvis Svanhild ikke får ungene tilbake etter denne tredje rettsrunden, vil Wenche Foss ta saken i egne hender.

- Barne- og familieminister Laila Dåvøy er all right. Henne kan jeg snakke med hvis det går gærent, sier Foss.

Så tar hun seg i det:

- Men dette skulle da gå bra, ikke sant!

.

TRØST : Svanhild Jensen som kjemper for omsorgsretten til sine barn, fikk klem og oppmuntrende ord fra skuespillerinnen Wenche Foss.