Söta priser på det du spiser

Det er full priskrig på mat over svenske-grensa. Svenske ICA har satt ned prisene på 2400 varer. Norge står for tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ICA avslører til Dagbladet at konsernet har planer klare for Norge. Prisene skal ned. Da følger helt sikkert de andre kjedene etter, tror direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

-  Det er helt opplagt at prisene går ned også i Norge. Faren for økt grensehandel gjør at kjedene må skjerpe seg, slår Angell fast.

Han påpeker at både ICA og Coop har nordiske innkjøpsfunksjoner. Priskutt kan slå ut ganske fort. Og det er dessuten liten tvil om at Rema vil følge etter, tror Angell.

Uvisst når

-  Vi kommer til å senke prisene også i Norge, men vi vet ikke noe om tidspunktet eller mengden varer, sier pressesjef Janne Pettersson i ICA Sverige. Informasjonssjef Terje Gulbrandsen i ICA Norge er hemmelighetsfull:

-  Det er jo knalltøff konkurranse i bransjen.

-  Er konkurransen like tøff som i Sverige?

-  Nå har vi sett en raskere etablering av Lidl og Netto i Sverige enn i Norge, så det er de gamle konkurrentene vi i hovedsak møter hver dag. Men den kampen er fortsatt knallhard, sier Gulbrandsen.

-  Men matprisene går likevel opp, selv med momsreduksjonen 1. januar? Hvorfor?

-  Vi har god samvittighet. Vi satte ned de varene som skulle ned, sier Gulbrandsen. ICA Sverige er taus om hvilke varer som er blitt billigere. I hovedsak er det tørrvarer og varer som er pakket. Det er opp til hver enkelt butikk å bestemme hvor mye de vil senke prisen og hvilke varer dette skal gjelde. Pressesjef Janne Pettersson forsikrer at de aller fleste av ICA-butikkene har fulgt opp hovedkontorets anbefalinger.

Bare begynnelsen

Dette er bare starten på matpriskuttet i Sverige, tror det svenske Konkurrensverket. Priskuttet kan bli så mye som sju prosent.

En svensk gjennomsnittsfamilie handler mat for 49 220 svenske kroner i året. Konkurrensverket hevder en tobarnsfamilie nå kan spare 1700 svenske kroner i måneden på å handle bevisst i hyllene til matkjempene.

PRISBEVISST: - Jeg liker å handle der utvalget er stort, men prisen spiller også inn, sier student Nina Bekken (21). I går handlet hun på ICA Supermarked på Ullevål i Oslo.