- Stabburet til Haga er en brannfelle

Forbrukerrådet mener Hagas håndtering er «håpløs». Lite vindu og mange meter til bakken kan koste liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kom avsløringen om at statsråd og Senterparti-leder Åslaug Haga har bygd og leid ut et hus på eiendommen sin i Ås ulovlig.

Underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet mener Stabburet der Haga innlosjerte en leietaker er en «brannfelle» og at Hagas opptreden i saken svekker forbrukernes stilling. 

- Mange utleiere ser på kommunenes pålegg som hindringer. En slik sak underbygger at man som huseier kan la være å rette seg etter lover og regler, sier Øines til Dagbladet.no.

- Var ansvarlig statsråd

Haga innrømmer i dagens Dagbladet at huset ble oppført ulovlig og at tillatelse ble gitt i etterkant. Ås kommune mener det 34 kvadratmeter store stabburet ikke tilfredsstiller kravene for å bli leid ut som bolig. Til det er det for mørkt, og har for lav takhøyde.

Stabburet har bare to små vinduer oppunder mønet. Men det hindret ikke Haga og ektemannen, toppdiplomat Bård Hopland, i å tjene penger på å leie det ut som hybel.

- Hun var selv ansvarlig statsråd for boligpolitikken da dette lovbruddet skjedde. Og det er et lite heldig signal å sende til folk, sier Øines, som til daglig er fagansvarlig for husleie-saker i Forbrukerrådet.

Askebeger på trammen

MANGE METER NED: Da Dagbladet besøkte tomta i går sto det et askebeger på trammen utenfor trehuset. Om det skulle oppstå en brann som sperret inngangsdøren ville to små vinduer, plassert minst fire meter over bakken, være eneste utgang. Foto: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET
MANGE METER NED: Da Dagbladet besøkte tomta i går sto det et askebeger på trammen utenfor trehuset. Om det skulle oppstå en brann som sperret inngangsdøren ville to små vinduer, plassert minst fire meter over bakken, være eneste utgang. Foto: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET Vis mer

Da Dagbladet besøkte tomta i går sto det et askebeger på trammen utenfor trehuset. Om det skulle oppstå en brann som sperret inngangsdøren ville to små vinduer, plassert minst fire meter over bakken, være eneste utgang.

Stabburet til Haga er en brannfelle, sier Øines til Dagbladet.no, etter å ha sett bildene fra tomta i Ås.

Underdirektøren betegner situasjonen som «håpløs» og mener Haga selv har ansvar for at huset er i forskriftsmessig stand.

- Haga har ansvaret. Her må det settes inn større vinduer og monteres en brannstige. Takhøyden er det verre å gjøre noe med. Utbygger må avgjøre om boligen skal leies ut eller ikke når det bygges, sier Øines når han ser flere bilder av huset Haga og ektemannen Bård Hopland leide ut.

På generelt grunnlag mener Øines at det er problematisk om utleier lar være å opplyse at boligen ikke er godkjent av kommunen.

- Om man da har erstatningsansvar dersom en leietaker omkommer i en brann der det ikke eksisterer rømningsveier er uklart, mener Øines.

Privat vs offentlig

Øines understreker at det er to forhold som blir viktige i saken.

- Stabburet til Haga er en brannfelle

- Dette er et lovbrudd overfor kommunen, men ikke nødvendigvis overfor leietaker, presiserer han.

- Forholdet til kommunen omfattes av plan- og bygningsloven. En annen ting er det privatrettslige forholdet. Stabburet skal jo være i tråd med det som er avtalt mellom de to partene, og her behøver det ikke være begått noe avtalebrudd, sier han, men understreker at huset ikke er som det bør være.

- Det er ikke anbefalt å bo i en bolig uten rømningsvei.

Vil følge etter

Mange eiere leier ut boliger som ikke er tråd med forskriftene og Øines mener Hagas lovbrudd gjør at andre utleiere følger etter.

- Husleie er noe av det vi får mest henvendelser på. Mange leietakere bor steder som ikke er egnet, men det er kostbart og flytte, så folk blir boende, sier han.

Forbrukerrådet mener kommunene generelt bør slå hardere ned på lovbruddene.

Dagbladet.no har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med statsråden i dag for et tilsvar til saken, men uten hell.

BYGGER I HYTT OG PINE: Ulovlig brygge stabbur og utleie av sistnevnte er bare noe av kontroversene partileder og statsråd Åslaug Haga er blandet inn i de siste årene.