Stabeis og stril

Navn: John Alvheim Alder: 70 Yrke: Sosialpolitiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Alvheim var knapt kåret til Norges mektigste mann i helsepolitikken før han slo til igjen. I en tale på Cuba natt til i går slo han fast at Castros kommunistregime har et bedre menneskesyn enn Norge, og at det er dobbeltmoral å kritisere landet for brudd på menneskerettighetene.

Noen mener kanskje det begynner å rable for den gamle strilen, men det er nå en gang slik han er. Han mener Norge har noe å lære av kubansk helsevesen og avviser all kritikk om at sosialkomiteens reise er misbruk av skattepenger. Are Næss boikotter turen, mens Gunhild Øyangen og Annelise Høegh sier som Trumpeterstråle i Peer Gynt: «Jeg får vel følge Dem på færden, men protesterer for alverden.»

Alvheim bruker overdrivelse som politisk kommunikasjon og føler seg meget vel hjemme i fjernsynsdebatter om all elendigheten i fedrelandet. Men han blir også hørt. Dels fordi han kan helse- og sosialpolitikk, dels fordi han snakker et språk folk forstår, men kanskje mest fordi ingen er i tvil om mannens rettferdighetssans.

Avisa Dagens Medisin kåret ham denne uka til Norges mektigste mann i helsepolitikken. Foran statsministeren, helseministeren, helsedirektøren og høyt profilerte sosialpolitikere. Kriteriene var blant annet posisjon, personlig innsats og gjennomslagskraft i media. Det er ikke rart Alvheim ble rørt av plassering og hederlig omtale. Det blir sjelden representanter for Fremskrittspartiet til del, og han har nok følt de skjeve blikkene fra såkalt høye herrer og damer i regjering, departement og helsetilsyn.

Han har klart det kunststykket å være fast innslag i sutredebatter på TV og samtidig framstå som ansvarlig helse- og sosialpolitiker. Han møter seg selv i døra uten å blunke, men han tar også selvkritikk. Han er stril, sønn av en fisker og småbruker fra Øygarden. En alvorlig, kristelig vestlending som kom til Notodden som sykepleier i 50-åra. Han ble administrasjonssjef og etter hvert sykehusdirektør. Han satt i formannskapet for Kristelig Folkeparti, men hoppet av til Frp der han ble fylkespolitiker, stortingsrepresentant og en av Hagens fortrolige.

Og han har vært ute i hardt vær før. Som sykepleier for Røde Kors og Kirkens Nødhjelp i Gaza, Bangladesh og Libanon. Så han overlever nok et par sammenstøt i Stortingets sosialkomité også.