Stabil utvikling i boligmarkedet

MODERAT UTVIKLING: Boligprisene er nå 2,6 prosent høyere enn for et år siden. Foto: Finansavisen
MODERAT UTVIKLING: Boligprisene er nå 2,6 prosent høyere enn for et år siden. Foto: FinansavisenVis mer

(Hegnar.no:) Boligprisene sank med 0,2 prosent nominelt i juni måned, viser fersk statistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent.

Boligprisene er nå 2,6 prosent høyere enn for et år siden.

- Den moderate prisutviklingen i det norske boligmarkedet fortsetter i juni måned. Trenden med moderat prisvekst har vart sammenhengende i over et år, og det er grunn til å tro at denne utviklingen vil fortsette utover i året, kommenterer administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Rekordstor aktivitet

I juni ble det solgt 9.903 boliger i Norge, noe som er 6,0 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2018. Så langt i 2019 er det solgt 3,8 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

- Det er noe lavere aktivitet i juni i år sammenlignet med juni fjor. Samtidig har det vært mange måneder med meget stor aktivitet, noe som i sum har gitt et rekordhøyt antall salg i første halvår 2019, sier Dreyer.

I juni ble det lagt ut 9.995 boliger til salgs i Norge, noe som er 10,1 prosent færre enn i samme måned i 2018. Så langt i 2019 er det lagt ut 4,8 prosent flere boliger for salg enn i samme periode i 2018.

- Det er lagt ut færre boliger for salg i juni år sammenlignet med juni de to foregående årene. Likevel er antall boliger lagt ut for salg med god margin historisk det høyeste vi har registrert i første halvår, boligkjøperne har fremdeles mange boliger å velge blant når de er på boligjakt, fortsetter Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 42 dager å selge en bolig i juni 2019, noe som er fire dager flere enn i juni 2018. Raskest salgstid hadde Bodø m/Fauske med 19 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 62 dager.

- Juni bekrefter trenden vi har sett over tid med at det tar lengre tid å selge boliger nå enn på flere år. Hovedårsaken er at det har over en lang periode vært mange boliger til salgs, noe som gjør at kjøperne kan bruke god tid på vurderingen om de skal legge inn bud, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juni hadde Oslo og Ålesund m/omegn med en vekst på 1,3 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Bergen med en flat utvikling.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Fredrikstad/Sarpsborg med en oppgang på 5,2 prosent, mens Bergen hadde den svakeste 12 måneders veksten med en oppgang på 0,3 prosent.

- Trenden det siste året med mindre regionale forskjeller fortsetter også i juni måned. Det er for tiden en moderat positiv 12 måneders vekst i alle deler av landet, avslutter Dreyer.

Ekspertenes spådom

Økonomene i Nordea Markets trodde i forkant av dagens tall den moderate utviklingen i boligprisene vil fortsette det neste året.

«Det er god vekst i reallønningene og sysselsettingsveksten fortsetter, mens høyere renter vil ha en dempende effekt på boligprisveksten. Så langt har 2019 vært kjennetegnet ved et historisk høy aktivitetsnivå på både kjøper- og selgersiden», skriver analytiker Joachim Bernhardsen i morgenrapporten.

DNB Markets på sin side trodde boligprisene ville være uendret fra mai til juni, etter sterk vekst i mai.

Moderat oppgang

Dersom man ser på den sesongjusterte indeksen for boligpriser, ser man ifølge økonomene i Handelsbanken Capital Markets tendenser til en moderat vekst det siste året, som de også venter vil vare ved.

«Forventningene stammer fra en rimelig nøytral balanse mellom tilbud og etterspørsel etter boliger, med andre ord balansen mellom antall enheter lagt ut for salg og antall transaksjoner», heter det i morgenrapporten.

Det er en vedvarende høy aktivitet i boligmarkedet. Et solid antall boliger har blitt lagt ut for salg. Men transaksjonsvolumet har ifølge Handelsbanken Capital Markets også økt og resultert i at markedet klareres uten behov for signifikante prisendringer.

«Gode makroforhold sørger for høy etterspørsel, men økte utlånsrenter trekker i motsatt retning og gjør at boligprisene driver kun moderat oppover. Den lave renten de senere årene har ført til at mange husholdninger har pådratt seg relativt store andeler gjeld i forhold til deres disponible inntekt», heter det.

Den høye gjeldsbetjeningsgraden gjør husholdningene svært rentesensitive, og en økning i styringsrenten vil øke gjeldskostnadene mer enn før, mener økonomene.

Nettoeffekten av dette er at den økte styringsrenten vil dempe økningen i etterspørselen, til tross for høy vekst i norsk økonomi, mener de.

Vil følge trenden

Den årlige veksten i boligprisene ligger nå på 1,8 prosent, under lønnsveksten på 3,3 prosent.

«Alt i alt forventes det at boligprisene vil følge trenden fra det siste året, med en moderat økning i gjennomsnittlige boligpriser på to-tre prosent, regnet som årsgjennomsnitt», heter det fra økonomene i Handelsbanken Capital Markets.

OBOS: Sterkt i Oslo

Statistikken fra OBOS lagt frem mandag viste at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 63.401 kroner per kvadratmeter i juni, 0,4 prosent mer enn i mai.

Hittil i år har Oslo-prisene steget 6,2 prosent.

Sammenlignet med juni i fjor, er prisene opp 3,9 prosent. 12-månedersveksten er dermed opp fra 1,8 prosent i mai.

- Med unntak av 2016 er dette høyeste vekst i juni siden 2009. I snitt har prisene falt 0,3 prosent i juni hvis vi ser perioden 2004-18 under ett. Markedet virker å være balansert og med god aktivitet. Vi venter at høy sysselsetting og lønnsvekst vil veie opp for rentehevingene, og ser for oss ganske stabil prisutvikling, sa sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en kommentar.

På landsbasis falt OBOS-prisene 0,4 prosent.

Andre økonominyheter:
To aksjetips fra DNB Markets
- Har aldri vært så hett som akkurat nå