Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stabilt arbeidsmarked - bedre enn ventet

71 700 personer er nå registrert som helt ledige hos NAV.

 Arbeid:  IKT-ansatte var blant gruppene med størst ledighetsvekst i desember. Foto: Frank May / NTB scanpix
Arbeid: IKT-ansatte var blant gruppene med størst ledighetsvekst i desember. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I desember er 71 100 personer registrert som helt ledige hos NAV, noe som utgjør 2,7 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 1400 flere enn i desember i fjor.

84 300 personer var registrert som enten helt arbeidsløse eller arbeidssøkere på tiltak. Det tilsvarer 3,2 prosent av arbeidsstyrken, ned med 2800 fra i fjor, men uendret som andel av arbeidsstyrken.

Ingeniør- og ikt-fag Sesongjusterte tall fra NAV viser at antall helt arbeidsledige falt med 700 personer i desember. Summen av helt arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak var uendret.

- Utviklingen i ledigheten har vært litt bedre enn vi ventet for i år, men vi venter fortsatt en oppgang gjennom neste år, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Ledigheten, målt i antall personer, falt mest for bygg- og anleggsarbeidere, fulgt av personer uten oppgitt yrkesbakgrunn og industriarbeidere. Yrker innen ingeniør- og ikt-fag, akademiske yrker og meglere og konsulenter hadde størst økning i ledigheten, skriver NAV.

Størst nedgang for de uten eller med uoppgitt yrkesbakgrunn Siden desember i fjor har nedgangen vært størst for personer med ingen eller uoppgitt yrkesbakgrunn, med 19 prosent. Deretter fulgte yrkesgruppen jordbruk, skogbruk og fiske, med 9 prosent.

Personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag har hatt den største økningen i ledigheten det siste året, med 34 prosent. Det tilsvarer 1 000 flere ledige i denne yrkesgruppen enn for ett år siden, opplyser NAV.

Ledigheten blant meglere og konsulenter har økt med 24 prosent, som tilsvarer 400 flere ledige. Målt som andel av arbeidsstyrken hadde begge yrkesgruppene likevel lav ledighet, med 1,6 prosent for personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag og 1,4 prosent for meglere og konsulenter.

Ledigheten var lavest innen undervisningsyrker med 0,8 prosent av arbeidsstyrken og innen akademiske yrker med 0,9 prosent.

Høyest ledighet i Telemark Sammenliknet med desember i fjor har arbeidsledigheten falt mest i Sogn og Fjordane med 17 prosent. Deretter følger Oppland og Nordland, begge med 9 prosent nedgang.

Ledigheten har økt mest i Rogaland med 19 prosent, fulgt av Telemark med 14 prosent.

Sogn og Fjordane hadde den laveste ledigheten, med 1,6 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Oppland, Troms og Møre og Romsdal, alle med 2,1 prosent. Arbeidsledigheten var høyest i Telemark med 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Finnmark, Aust-Agder, Oslo og Østfold, alle med 3,3 prosent.

Flere nyheter DNB spår renteøkning allerede i mars
De ti heteste spådommene for 2015
NHO: - Lavkonjunktur til 2016