Stabilt mindretall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene går samlet sett litt fram på Synovates politiske barometer for Dagbladet i desember sammenliknet med novembermålingen. Oppslutningen om de rødgrønne har siden forrige måned økt med to prosentpoeng til 45,8 prosent i desember. Dette er innenfor feilmarginene, men ville, dersom dette hadde vært valgresultat, gitt 79 mandater. Det er et godt stykke under de 85 mandatene som kreves for å ha flertall. Dermed utgjør de rødgrønne en stabil mindretallsregjering, slik situasjonen har vært i hele år og storparten av fjoråret.

Ap er nå nede på 28 prosent, hele 4,7 prosentpoeng under valgresultatet i 2005, mens både SV og Sp går noe fram og har litt større oppslutning enn ved valget. Prosentvis er ikke avstanden opp til valgresultatet som ga de rødgrønne flertall større enn 2,2 prosentpoeng. Men Aps gunstige mandatmessige uttelling for de 32,7 prosentene partiet fikk ved valget, gjør at tilbakegangen nå svir dobbelt: 4,7 prosents tilbakegang ville ført til tap av 13 mandater hvis dette var valg. I den borgerlige blokka er det Frp som gjør det best denne måneden. Takket være stor velgerlojalitet og stor støtte fra tidligere hjemmesittere som nå sier de vil stemme Frp, går partiet fram 2,6 prosentpoeng.

Det økte fokuset på klimaspørsmålet, særlig de siste ukene med fredsprisutdeling og klimatoppmøte på Bali har fått kommentatorer og politiske motstandere til å framstille SV som en svekket pådriver i miljøpolitikken, holdt i ubehagelig stramme tøyler av Ap og Jens Stoltenberg. Denne målingen, og andre, viser snarere at det er Ap som sliter med oppslutningen. Det er åpenbart betydelige spenninger innad i regjeringen både om klimapolitikken, krigen i Afghanistan, deler av asyl- og innvandringspolitikken og den manglende satsingen på å avskaffe fattigdommen. Når lagkapteinen, statsminister Jens Stoltenberg, dessuten ofte er påfallende anonym, ser vi en regjering som ikke klarer å vekke begeistring.