PÅ VEI HJEM: 126 sørkoreanske arbeidere har forlatt industriområdet i Kaesong i dag. Her er en bil fullastet med produkter fra fabrikkene og blir sjekket av tollen i grenseovergangen i Paju, nord for Seoul. Foto: Lee Jae-Won / Reuters / NTB Scanpix
PÅ VEI HJEM: 126 sørkoreanske arbeidere har forlatt industriområdet i Kaesong i dag. Her er en bil fullastet med produkter fra fabrikkene og blir sjekket av tollen i grenseovergangen i Paju, nord for Seoul. Foto: Lee Jae-Won / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Stabler i høyden for siste arbeidsdag i Kaesong-fabrikkene

Sør-Korea henter hjem alle gjenværende arbeidere i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har blokkert adgangen til industrikomlpekset i Kaesong siden 3. april.

Industriområdet er det eneste samarbeidet igjen mellom nord og sør og har gitt arbeid til over 50 000 nordkoreanere i 123 fabrikker.

Frykter for sikkerheten Nå kan det se ut som om Sør-Korea frykter for sine ansatte. Rundt 170 sørkoreanere skal fortsatt jobbe ved fabrikkene.

Sør-Korea ba om å få snakke med de sørkoreanske arbeiderne ved fabrikken på torsdag, fordi de hadde en mistanke om at arbeiderne gikk tom for mat og nødvendig utstyr.

Nord-Korea nekter å svare regjeringen.

Trekker alle ut - Våre statsborgere som fremdeles befinner seg i industriområdet opplever vanseligheter på grunn av Nord-Koreas urettferdige handlinger. Regjeringen har besluttet å trekke tilbake gjenværende personell for å beskytte dem, sier Sør-Koreas samlingsminister Ryoo Kihl-jae til nyhetsbyrået Reuters.

Det anslås at regimet i Pyongyang henter sju prosent av sitt bruttonasjonalprodukt fra den nå stengte industriparken.

Det har tidligere vært fryktet at de gjenværende arbeiderne var tatt som gissel.

Fryktet tre datoer Sørkoreanske og amerikanske styrker frykter at en atomprøvesprengning er like rundt hjørnet, derfor har begge landene skjerpet beredskapet de siste ukene.

Tidligere i uka fortalte Sør-Koreas forsvarsdepartement at den forventede rakettesten kanskje ikke vil bli gjennomført før i juli. Forsvarsdepartementets talsmann Kim Min-Seok, trakk fram tre mulige datoer.

• 25. april, det er årsdagen for grunnleggelsen av den koreanske folkehæren. Torsdag skjedde det derimot ingenting som tydet på at Kim Jong-un ville benytte seg av den datoen.

• 30. april - førstkommende tirsdag - er det den siste dagen av de pågående millitære øvelsene som foregår i samarbeid mellom Sør-Korea og USA.

• Den siste datoen som blir nevnt er 27. juli, det er årsdagen for tiden det ble våpenhvile etter koreakrigen, som Il-Sung har fått ansvaret for å ha startet.

- Det er tre muligheter, men det er aldri lett å vite hvilken vei Nord-Korea velger å gå, sa Min-Seok.

HAMSTRER: Sørkoreanere unytter «bagasjeplassen» til det fulle på vei hjem fra siste arbeidsdag i Nord-Korea. Foto: Lee Jae-Won / Reuters / NTB Scanpix
HAMSTRER: Sørkoreanere unytter «bagasjeplassen» til det fulle på vei hjem fra siste arbeidsdag i Nord-Korea. Foto: Lee Jae-Won / Reuters / NTB Scanpix Vis mer