Stablet to biler med bakhjulene i løse lufta

Se lastebilens ferd gjennom Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En bekymret Fredrikstad-mann var torsdag vitne til denne bilisten på vei hjem fra jobb. Det som så ut til å være en utenlandskregistrert lastebil som kjørte med to dårlig sikrede biler oppå hverandre på lasteplanet, på riksvei 159 i Fredrikstad sentrum.

- Han hadde to biler oppå hverandre, som var festet med en stropp som gikk gjennom vinduene på den øverste bilen og på utsiden av lemmene. Det så også ut som en kran foran på planet støttet litt opp, forteller mannen, som sendte inn mobilbilde- og video til Dagbladet.no av hendelsen.

Fredrikstad-mannen bestemte seg for å forsøke å henge på lastebilen et stykke, for å følge med på kjøringen.

- Lasteplanet var for kort, så bakhjulene på bilene stakk utenfor. Det var ikke stødig, lasten beveget seg fram og tilbake, sier han.

Har du opplevd farlige bilister eller situasjoner i sommertrafikken? Tips oss på SMS/MMS til 2400 eller e-post til 2400@dagbladet.no.

På slutten av videoen ser man lastebilen gasse på for å komme seg forbi bilen i venste felt når det går over til å bli ettfeltsvei.

- Jeg så at han gjorde fem-seks forbikjøringer av biler som kjørte opp mot fartsgrensa. Han bremset heller ikke noe særlig ned i rundkjøringene, sier Fredrikstad-mannen.

Han filmet lastebilen i tilfelle det skulle skje noe. Likevel valgte han å ikke ringe politiet, noe han i ettertid sier at han burde gjort med en gang.

Stablet to biler med bakhjulene i løse lufta

Politiet opplyser at de heller ikke har fått noen andre meldinger om lastebilen.

- Det er selvfølgelig riktig å ta kontakt med politiet hvis du ser noe slikt på veiene. Det har tidligere vært flere saker der dårlig sikret last har ført til stygge ulykker, sier operasjonsleder Lars Stenrød ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.no.

- Ville stoppet denne

Sjef i Utrykningspolitiet Odd Reidar Humlegård synes det er vanskelig å vurdere hvor alvorlig dette tilfellet er ut fra videoen.

- Men hvis vi hadde kommet over denne på veiene, hadde vi absolutt stoppet den for en grundig sjekk, sier han til Dagbladet.no.

Generelt sett er det få ulykker med usikret last, og norske yrkessjåfører som blir kontollert av UP og Statens Vegvesen er flinke til å sikre lasta. Likevel må man ikke bagatellisere slike tilfeller, mener UP-sjefen.

- Hvis det skjer ulykker med usikret last, kan det få dramatiske konsekvenser. Det er stort potensiale for skader. Lastebilen kunne ha vippet i en rundkjøring, eller hatt problemer ved nedbremsing eller med å gjøre en unnamanøver, sier Humlegård.

UP-sjefen oppfordrer imidlertid bilister til å la være å filme slike tilfeller, noe som i seg selv kan utgjøre en trafikkfare, og heller ta kontakt med politiet når de ser ting de mener kan være farlige på veien.