TAR STADIG FLERE: Fotoboksene er fryktet, men stadig færre får bot etter å være blitt avslørt av boksene. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
TAR STADIG FLERE: Fotoboksene er fryktet, men stadig færre får bot etter å være blitt avslørt av boksene. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer

Stadig færre knipses av fotobokser

Andelen bilister som knipses etter å ha kjørt for fort forbi fotobokser, er halvert på fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første halvår av 2005 kjørte 0,24 prosent av alle kjøretøyer som ble kontrollert av fotobokser for fort. I år var andelen halvert til 0,12 prosent, skriver Aftenposten.

346 bilister mistet førerkortet etter å ha blitt knipset i for høy hastighet av en fotoboks i årets seks første måneder. I første halvår av 2005 led 1.189 bilister samme skjebne.

- Bilistene vet nå hvor boksene står, sier politiinspektør Jan M. Guttormsen i Politidirektoratet.

Ingenting tyder på at norske bilister generelt har senket farten, bare at de gjør det idet de passerer fotobokser, mener han.

Statens vegvesen har driftsansvaret for fotoboksene og medgir at enkelte av dem er flyttet til mindre trafikkerte veistrekninger. Det bidro til at boksene i første halvår registrerte 70 millioner passeringer, mot 80 millioner i samme periode i fjor.

95.000 bilister ble knipset etter å ha kjørt for fort i første halvår, noe som resulterte i forelegg på til sammen 111 millioner kroner.

Politiet varsler nå flere fotobokser i tunneler, der det er vanskelig å gjennomføre ordinære fartskontroller.

(NTB)