Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIXVis mer

Stadig færre lar seg døpe i kirken

Viser ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedgangen i antall døpte her i landet kommer til å fortsette, viser ny undersøkelse. Desto yngre de spurte er, jo lavere andel av dem mener kirkens rolle som seremonimester er viktig.

62 prosent av alle norske nyfødte barn ble døpt i Den norske kirke i fjor, ifølge forrige måneds kirkestatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB). For 50 år siden ble 97 prosent av alle nyfødte i Norge døpt i Den norske kirke.

En ny undersøkelse utført av Opinion på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp bekrefter trenden, skriver Vårt Land.

Over 1.000 personer har svart på undersøkelsen. Av dem svarer 29 prosent i alderen 18-29 år at det er «svært viktig» at kirken er en seremonimester for store hendelser i livet, som dåp og bryllup. I aldersgruppen 56 til 80 år svarer 42 prosent det samme. Jo yngre de spurte er, desto mindre er kirkens rolle som seremonimester, viser undersøkelsen.

Den norske kirke er bekymret.

- Hvis oppslutningen om dåpen rakner, rakner fort alt som er av kirkelige handlinger, det vil si både konfirmasjon, bryllup og begravelse. Dåpen er det første møtet med Den norske kirke.

Derfor er det også viktig at Den norske kirke prioriterer den, samtidig som det er behov for en helhetlig strategi omkring alle kirkelige handlinger, sier Trond Bakkevig, fungerende biskop i Oslo.

(NTB)