Stadig færre tror på Gud

Andelen nordmenn som sier de tror på Gud, har falt fra 53 prosent til 30 prosent på 35 år. Human-Etisk Forbund mener norsk politikk er i utakt med befolkningen.

FÆRRE TROENDE: Andelen som sier de tror på Gud har falt jevnt og trutt siden 1980-tallet. I dag er det flere som sier de ikke tror på Gud enn som sier de tror. Her fra Nidarosdomen, Norges mest sentrale kirke, i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FÆRRE TROENDE: Andelen som sier de tror på Gud har falt jevnt og trutt siden 1980-tallet. I dag er det flere som sier de ikke tror på Gud enn som sier de tror. Her fra Nidarosdomen, Norges mest sentrale kirke, i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norsk Monitor 2020 viser fortsatt fallende oppslutning for gudstro i Norge. Andelen som sier de tror på Gud, har falt med fire prosentpoeng siden forrige undersøkelse for to år siden og med totalt 23 prosentpoeng siden målingene startet i 1985.

- Tallene viser en dramatisk nedgang, sier John Spilling, prosjektansvarlig i Norsk Monitor, som utgis av Ipsos, til NTB.

Undersøkelsen Norsk Monitor gjennomføres annethvert år og kartlegger verdier, holdninger og atferd over tid i det norske samfunnet.

Færrest tror blant de unge

I undersøkelsen svarer 48 prosent nei på spørsmålet om de tror på Gud. 30 prosent svarer ja, mens 21 prosent er usikre. Andelen som sier de tror på Gud, er lavest i aldersgruppen 25–39 år med 19 prosent.

Andelen som ser på seg selv som personlig kristne, har gått ned fra 24 prosent til 21 prosent de siste to åra. På lang sikt har imidlertid denne andelen imidlertid holdt seg stabil og er nå på nivået med målingene på midten av 1980-tallet.

Til tross for at bare 30 prosent erklærer at de tror på Gud, oppgir 61 prosent at de tilhører en kristen trosretning. 22 prosent identifiserer seg ikke med noe trosretning eller livssyn, mens 10 prosent identifiserer seg med Human-Etisk Forbund. 4 prosent oppgir at de tilhører en annen trosretning eller livssyn og 2 prosent oppgir at de er usikre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer