Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stadig farligere for sivile afghanere

Mai ble den dødeligste måneden siden man begynte å føre statistikk. I dag ble 15 sivile drept. Blant dem var det åtte barn.

 NOK EN BEGRAVELSE:  Afganske landsbyboere gjennomfører en av mange begravelser av sivile ofre for krigen som herjer landet. Ti år etter invasjonen blir det stadig farligere for sivile i landet. Foto: AFP PHOTO/Khalid Alokozay
NOK EN BEGRAVELSE: Afganske landsbyboere gjennomfører en av mange begravelser av sivile ofre for krigen som herjer landet. Ti år etter invasjonen blir det stadig farligere for sivile i landet. Foto: AFP PHOTO/Khalid Alokozay Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krigen i Afghanistan har rast i snart ti år, og den er ikke blitt mindre blodig med årene. Ikke siden FN begynte å føre statistikk for fire år siden har like mange sivile mistet livet i krigen, viser FN-tall Reuters viderebringer i dag.

Samme dag som tallene legges fram kommer det meldinger om ytterligere sivile tap i landet. Lørdag mistet minst 15 afghanere, flesteparten av dem var barn, livet da en buss traff en veibombe i Haji Lahore-området sør i Kandahar, en av landets mest voldelige regioner.

Ifølge det afghanske innenriksdepartementet mistet åtte barn, fire kvinner og tre menn livet i eksplosjonen. 

President Hamid Karzai fordømmer angrepet på det sterkeste, og beskriver det som et «feigt angrep fra opprørere» som vil stoppe fredsprosessen.

Han har den siste tiden uttalt seg kritisk til de vestlige styrkenes involvering i landet, etter at en rekke sivile er blitt drept i NATO-angrep. Men også Taliban-aksjoner rammer sivile sterkt.

I løpet av mai mistet 368 sivile livet i forbindelse med konflikten, ifølge FN. Samtidig ble det registrert 593 sårede sivile.

- Må beskytte sivile - Flere sivile ble drept i mai enn i noen måned siden 2007. Vi er bekymret for at de sivile lidelsene vil øke enda mere i sommerens stridssesong, som historisk sett har flest sivile tap. Partene i konflikten må styrke innsatsen for å beskytte sivile, sier Georgette Gagnon, direktør for menneskerettigheter i FNs Afghanistan-oppdrag.

Taliban startet i starten av mai en våroffensiv, noe som skjedde etter at 2010 ble det dødeligste året for utenlandske styrker siden krigen startet.

Som nevnt har også Karzai skjerpet sin tone overfor Vesten etter flere aksjoner som krevde sivile liv. Han har blant annet sagt at det er på tide at NATO forlater landet.

Men FNs tall viser at det er opprørerne som står for et overveldende flertall av de sivile tapene, skriver Reuters.

Krangler om luftangrep Opprørere skal ifølge FN være ansvarlige for 301 av de sivile dødsfallene i mai, noe som utgjør 82 prosent av det totale tallet.

12 prosent av dødsfallene er NATO og den afghanske hæren ansvarlige for, mens de øvrige 6 prosentene ikke kan kobles til den ene eller andre parten, opplyser FN.

FN-rapporter viser også at strategien med nattlige luftangrep i jakten på opprørere har ført til færre sivile dødsfall på grunn av luftangrep enn tidligere.

Karzai og NATO er imidlertid svært uenige om bruken av nattlige luftangrep. Presidenten vil ha slutt på luftangrepene og at nattaksjonene skal overtas av afghanske soldater.

I 2010 mistet 2777 afghanske sivile livet, ifølge FN-tall. Det var 15 prosent flere enn året før.

 MOTSTAND:  Motstanden mot droneangrepene kommer også til utrykk i demonstrasjoner i USA, som her foran Capitol Hill. Foto: AFP PHOTO KIMIHIRO HOSHINO
MOTSTAND: Motstanden mot droneangrepene kommer også til utrykk i demonstrasjoner i USA, som her foran Capitol Hill. Foto: AFP PHOTO KIMIHIRO HOSHINO Vis mer