Stadig flere arbeidsløse

Stadig flere står uten arbeid i Norge. Over 72000 av oss har ikke jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den registrerte arbeidsledigheten har økt med om lag 12.000 personer, eller 20 prosent, det siste året.

Ved utgangen av juni var det registrert 72.300 helt ledige. Dette tilsvarer 3,1 prosent av den totale arbeidsstyrken.

Ledigheten fra mars til juni har økt med rundt 4.500 personer. Man må tilbake til september 1997 for å finne et høyere nivå på den sesongjusterte arbeidsledigheten, viser tall fra Aetat.

Oslo øker mest

Ledigheten har det sist året økt kraftigst i Oslo og Akershus med en vekst på om lag 50 prosent. Fylkene fra Nord-Trøndelag og nordover har minst økning i arbeidsledigheten. Målt i prosent av arbeidsstyrken er ledigheten høyest i Finnmark, Oslo og Nord-Trøndelag. Lavest er den i Sogn og Fjordane, Oppland og Akershus.

Økning for alle grupper

Ledigheten øker innenfor de fleste yrkesgrupper. Sterkest er økningen innenfor yrker som ingeniører innen data, telekommunikasjon og elektronikk og innenfor administrativt og humanistisk arbeid. Også innen områder som saksbehandlere i offentlig administrasjon, informasjonsmedarbeidere, dekoratører og designere øker ledigheten.

Antall annonserte stillinger er det siste året gått ned med 26 prosent, noe som ifølge Aetat kan indikere at etterspørselen etter arbeidskraft avtar og at ledigheten vil øke i månedene som kommer.

Det er fortsatt stor vekst i antall yrkeshemmede. Fra juni 2001 til juni 2002 har antallet økt med 9.000 (14 prosent) til 72.900.

(Dagbladet.no/NTB)