Stadig flere «babybokser» dukker opp i Europa

FN advarer mot ordningen hvor mødre kan forlate barna sine uten å oppgi egen identitet.

400 BARN SIDEN 2000: Heidi Rosenfeld legger en dukke i en såkalt babyboks i Hamburg. Siden 2000 har omtrent 400 barn blitt forlatt i slike bokser rundt om i Europa. FN advarer mot praksisen. Foto: AP Photo/Michael Probst
400 BARN SIDEN 2000: Heidi Rosenfeld legger en dukke i en såkalt babyboks i Hamburg. Siden 2000 har omtrent 400 barn blitt forlatt i slike bokser rundt om i Europa. FN advarer mot praksisen. Foto: AP Photo/Michael Probst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En gammel tradisjon fra middelalderen er på god vei tilbake i Europa - oppvarmede bokser, hvor foreldre kan forlate uønskede barn har gjort et comeback de siste ti årene.

Siden 2000 har rundt 400 barn blitt forlatt i såkalte «babybokser» rundt om i Europa. Boksene, som overvåkes av kvalifisert helsepersonell, gir fortvilte kvinner en mulighet til å gi fra seg barna sine på en trygg måte, mener forkjemperene for ordningen. FN derimot, advarer mot praksisen.

FNs komité for barns rettigheter mener odrningen fratar barnas rett til å vite hvem sine foreldre er, og rettigheten til et navn og en nasjonalitet.

- Akkurat som i middelalderen ser vi nå at flere land hevder av boksene forhindrer barnedød, men det er ingen beviser for dette, sier Maria Herczog, et medlem av komiteén til britiske The Guardian.

- Hjelper barna å overleve Hun mener boksene bør erstattes av bedre tilbud til familieplannlegging og forhindring av uønskede graviditeter.

- Det må være bedre enn å ikke tilby noe i det hele tatt. I 1999 hadde vi fem barn som ble forlatt, og tre av dem ble funnet døde. Vi tenkte mye på situasjonen og hvorfor dette skjer, og fant en ny måte å hjelpe barna til å overleve, sier Steffanie Wolpert, som en av de som står bak ordningen i Hamburg til BCC News.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer