Stadig flere «babybokser» dukker opp i Europa

FN advarer mot ordningen hvor mødre kan forlate barna sine uten å oppgi egen identitet.

400 BARN SIDEN 2000: Heidi Rosenfeld legger en dukke i en såkalt babyboks i Hamburg. Siden 2000 har omtrent 400 barn blitt forlatt i slike bokser rundt om i Europa. FN advarer mot praksisen. Foto: AP Photo/Michael Probst
400 BARN SIDEN 2000: Heidi Rosenfeld legger en dukke i en såkalt babyboks i Hamburg. Siden 2000 har omtrent 400 barn blitt forlatt i slike bokser rundt om i Europa. FN advarer mot praksisen. Foto: AP Photo/Michael ProbstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gammel tradisjon fra middelalderen er på god vei tilbake i Europa - oppvarmede bokser, hvor foreldre kan forlate uønskede barn har gjort et comeback de siste ti årene.

Siden 2000 har rundt 400 barn blitt forlatt i såkalte «babybokser» rundt om i Europa. Boksene, som overvåkes av kvalifisert helsepersonell, gir fortvilte kvinner en mulighet til å gi fra seg barna sine på en trygg måte, mener forkjemperene for ordningen. FN derimot, advarer mot praksisen.

FNs komité for barns rettigheter mener odrningen fratar barnas rett til å vite hvem sine foreldre er, og rettigheten til et navn og en nasjonalitet.

- Akkurat som i middelalderen ser vi nå at flere land hevder av boksene forhindrer barnedød, men det er ingen beviser for dette, sier Maria Herczog, et medlem av komiteén til britiske The Guardian.

- Hjelper barna å overleve Hun mener boksene bør erstattes av bedre tilbud til familieplannlegging og forhindring av uønskede graviditeter.

- Det må være bedre enn å ikke tilby noe i det hele tatt. I 1999 hadde vi fem barn som ble forlatt, og tre av dem ble funnet døde. Vi tenkte mye på situasjonen og hvorfor dette skjer, og fant en ny måte å hjelpe barna til å overleve, sier Steffanie Wolpert, som en av de som står bak ordningen i Hamburg til BCC News.

Idet et barn legges i boksen på 30 ganger 70 centimeter går det av en alarm inne på sykehuset og kvalifisert helsepersonell henter barnet, undersøker det og tar vare på det. Ordningen gir mødre muligheten til å forlate barna uten å oppgi sin egen identitet.

Angret etter en uke Noen mødre velger allikevel å komme tilbake for å hente barna igjen. Ved en av boksene i Hamburg har det blitt plassert 42 barn de siste ti årene. 17 av mødrene har kontaktet organisasjonen som tar vare på barna, og 14 har ønsket å få barna sine tilbake.

OPPVARMET SENG: En dukke legges i en såkalt babyboks i Altona i Hamburg. Senga i boksen er oppvarmet, og idet barnet legges i boksen går det av en alarm slik at kvalifisert helsepersonell kan hente og ta vare på barnet. Foto: AP Photo/Michael Probst
OPPVARMET SENG: En dukke legges i en såkalt babyboks i Altona i Hamburg. Senga i boksen er oppvarmet, og idet barnet legges i boksen går det av en alarm slik at kvalifisert helsepersonell kan hente og ta vare på barnet. Foto: AP Photo/Michael Probst Vis mer

En mor BBC har snakket med forteller at faren ikke var tilstede og at hun var veldig fortvilet da barnet ble født. I boksen fant hun et brev hvor organisasjonen oppfordret mødrene til å komme tilbake, og kun en uke senere ombestemte den nybakte moren seg. Hun mener babyboksen ga henne tid til å tenke seg om.

I Tyskland finnes det hele 99 slike bokser, og nå dukker de opp i stadig flere europeiske land. Polen har 45 bokser, mens Tsjekkia har 44. Nederland har foreløpig ingen, men det planlegges å sette opp en snart.

Også i Japan og USA finnes det lignende ordninger, hvor foreldre kan forlate nyfødte barn i en oppvarmet boks.