Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stadig flere barn lever i fattigdom i Norge

Både Bondevik II-regjeringen og de rødgrønne skulle bekjempe fattigdommen. Men siden 2002 har antall barn i fattige familier økt.

FÅR IKKE ALT: Mens mange norske barn har overfylte barnerom og alt de ønsker av mat, spill og dingser, opplever et økende antall barn det stikk motsatte. I 2006 levde så mange som 86.000 barn i fattigdom, viser en ny Fafo-rapport. Illustrasjonsfoto: Kristin Svorte/Dagbladet
FÅR IKKE ALT: Mens mange norske barn har overfylte barnerom og alt de ønsker av mat, spill og dingser, opplever et økende antall barn det stikk motsatte. I 2006 levde så mange som 86.000 barn i fattigdom, viser en ny Fafo-rapport. Illustrasjonsfoto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRORUD NÆRSENTER (Dagbladet): Stadig flere barn i Norge opplever fattigdom, går det fram av en Fafo-rapporten «Barnefattigdom i Norge. Omfang, utvikling og geografisk variasjon», som blir presentert på et frokostmøte i dag. Her er noen av funnene:

• Barnefattigdommen økte fra 5,1 prosent til 7,9 prosent fra 2000 til 2006. Det betyr at 85.000 barn lever i fattige familier - mot 50.000 i 2000.

• En større andel av sosialhjelpsmottagere er nå under fattigdomsgrensa. Trygd er i mindre grad enn før i stand til å løfte barnehusholdninger over fattigdomsgrensa.

• Andelen fattige blant barn av enslige forsørgere har doblet seg fra 2000 til 2006.

• Forskerne har også tall fra 2007, men har ikke full oversikt her: - Men tallene fra 2007 viser at det heller ikke her er en nedgang i disse tallene. Det er heller en liten økning, sa Fafos forskningssjef Tone Fløtten på frokosten i dag.

- Barnefattigdom rammer spesielt barn av foreldre med lav utdanning, foreldre uten fast jobb og foreldre med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn. Barn i store husholdninger, med enslig forsørger, i husholdninger som mottar sosialhjelp eller er velferdsstatsavhengige er også utsatt, sier generalsekretær i Redd Barna, Gro Brækken.

Må velge mellom frukt og melk
De to norsk-irakiske venninnene Wahim Muhammad (38) og Hamida Sabah er på vei ut av Grorud Nærsenter. Barnas framtid er hva som opptar dem mest.

- De ulike treningstilbudene etter skoletid koster masse penger. For mange penger. Hvis du har flere barn, og du må betale masse penger for alles aktiviteter. Det går ikke - selv om du gjerne vil, sier Wahim Muhammad.

Hun forteller om aleneforsørgere som sliter med å fylle opp matpakkene til barna sine.

- Det er mye sjalusi på skolen i pausen i forhold til hva de andre har i matpakkene sine. Noen foreldre må si til barna sine at de må velge: Frukt eller melk, for en har ikke penger til alt. Derfor synes jeg det hadde vært bedre med lik mat til alle på skolen, synes Muhammad.

ALT FOR BARNA:  De to venninnene Wahim Muhammad (38) og Hamida Sabah (t.h) sier at de stemmer på de partiene som har best program når det gjelder barnehager og skoler. - Som enslig forsørger er det ofte vanskelig å få råd til alt, sier Muhammad (t.v). Foto: Krister Sørbø/Dagbladet
ALT FOR BARNA: De to venninnene Wahim Muhammad (38) og Hamida Sabah (t.h) sier at de stemmer på de partiene som har best program når det gjelder barnehager og skoler. - Som enslig forsørger er det ofte vanskelig å få råd til alt, sier Muhammad (t.v). Foto: Krister Sørbø/Dagbladet Vis mer

Flest fattige på Østlandet
Ifølge Fafo-rapporten, er Oslo verstingen, med nesten dobbelt så høy barnefattigdom som i resten av landet. Nesten to av ti fattige barn bor i Oslo. Men selv om problematikken er størst i Norges fem største byer, har også landet forøvrig fått en økning av fattige barn.

- Å være et fattig barn i Norge handler ikke om å sammenligne seg med de rikeste, men å mangle det vanlige barn har. I enkelte studier har fattige barn fortalt at en oppvekst uten penger fører til eksklusjon, dårlig selvtillit og mistrivsel, sier Brækken i Redd Barna.

Andre studier viser at disse barna har en større sannsynlighet enn andre barn til å havne i en vanskelig livssituasjon når de blir voksne; det være seg å motta sosialhjelp, å være arbeidsløs, å ikke fullføre videregående skole eller bli mor som tenåring. Barnefattigdom bryter også barns rettigheter. FNs barnekonvensjon gir alle barn rett til gode levekår og alle barn rett til lek og fritid. Barn fra lavinntektsfamilier får ofte ikke disse rettighetene innfridd.

- Mange fattige barn har ikke samme tilgang til å delta på fritidsaktiviteter som andre barn. Dette fører til at de kan gå glipp av mye uformell læring og viktige sosiale nettverk, sier Kristian Tangen, leder i Framfylkingen.

Ingen = høy og mørk
- Det denne rapporten viser, er at ingen partier har muligheten til å være høye og mørke når det gjelder fattigdomsspørsmålet. Bondevik II frontet fattigdom, den rødgrønne regjeringen jobber for å fjerne fattigdommen, men ingen har helt lykkes. Det må vi rette opp, sier SV-eren Audun Herning og viser Dagbladet videre til sin SV-kollega Karin Andersen:

- SV øke barnetrygden for barn nummer tre og oppover, og øke satsene for barnetrygd for enslige forsørgere. Det vil gi mange enslige  foreldre og store barnefamilier som sliter med dårlig råd mer å rytte med, sier Karin Andersen til Dagbladet.

Hun foreslår også strakstiltak for å bedre situasjonen for de barnefamiliene som har minst å rutte med.

- Vi vil få vekk kontantstøtten sånn at barna får kommet i barnehagen, og foreldrene får mulighet til å ta utdannelse eller arbeid, samt en rekke andre tiltak, som gratis kjernetid i SFO, sier Andersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling