Stadig flere barn på flykter alene

- Avgjørende at norske myndigheter tar dem imot og tilbyr hjelp.

PÅ FLUKT:To kvinner med små barn er i ferd med å gå på et tog som skal mot den serbiske grensen. Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
PÅ FLUKT:To kvinner med små barn er i ferd med å gå på et tog som skal mot den serbiske grensen. Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stadig større del av flyktningstrømmen inn til EU-landene er barn, skriver NRK.

I løpet av årets første ni måneder søkte 214 000 barn om asyl i EU, viser statistikk fra Eurostat. Ifølge NRK kan 2015-tallet bli ti ganger så høyt som i året før. 

Enslige mindreårige Det finnes ikke noe nøyaktig tall på hvor mange barn som har ankommet Europa alene siden flyktningkrisen startet. Men ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har rundt 8500 barn kommet til bare Italia - fra starten av 2015 fram til slutten av oktober.

Også andelen barn som reiser alene øker kraftig.

30. oktober var det kommet over 540 enslige mindreårige asylsøkere under 15 år til Norge, ifølge tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). 

De fleste enslige mindreårige under 15 år som søker asyl i Norge er gutter og gjennomsnittsalderen er 13,6 år. I 2015 har det kommet flest barn fra Afghanistan. Det kommer også barn fra Eritrea og Syria.
28 prosent under 18 I 2014 søkte 1 204 enslige mindreårlige asyl i Norge, viser statistikk fra UDI

På norske asylmottak er 28 prosent av beboerne under 18 år, skriver NRK. Tallet på mindreårige asylsøkere uten foreldre ble mangedoblet i løpet av årets første seks måneder. 

Unicef mener at det er avgjørende at norske myndigheter tar imot disse og tilbyr dem hjelp, ifølge NRK.

Humanitær katastrofe Flyktningkrisen vi er vitne til i dag omtales som den verste humanitære katastrofen siden andre verdenskrig.

Borgerkrigen i Syria har vart i over fire år, og startet som fredelige opprør mot president Bashar Al-Assad i forbindelse med den arabiske våren i 2011. Siden da har det utviklet seg til en stadig mer brutal borgerkrig mellom opprørere, regjeringsstyrker og til sist: forkjemperne for den islamske stat (IS). 

Den humanitære krisen i kjølvannet av kampene er enorm. Halve befolkningen i Syria er ifølge FN drevet på flukt. Av dem drar nær 4,1 millioner til naboland og minst 7,6 millioner mennesker inne i Syria.