Stadig flere bostedsløse

6.091 personer - de fleste menn.

BOSTEDSLØS: Ny rapport viser at stadig flere blir bostedsløse. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX
BOSTEDSLØS: Ny rapport viser at stadig flere blir bostedsløse. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

6.091 personer ble registrert som bostedsløse i 2008. Dette er en økning på rundt 600 sammenlignet med den forrige undersøkelsen i 2005.

Undersøkelsen er gjort av Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

- Den typiske bostedsløse er en enslig mann, 34 år gammel, født i Norge med sosialbidrag som viktigste inntektskilde, sier forsker ved NIBR Evelyn Dyb.

Av de bostedsløse er 1.526 registrert i Oslo, mens i Bergen er det registrert 669, i Trondheim 223 og i Stavanger 215 bostedsløse. Selv om antallet bostedsløse øker, går imidlertid andelen bostedsløse av befolkningen ned.

Nesten 60 prosent oppgir rusmisbruk som årsak til at de ikke klarer å skaffe seg et sted å bo. Bare 2 prosent er det man kan kalle uteliggere uten ordnet overnatting. De fleste, 37 prosent, bor midlertidig hos slekt og venner.

Undersøkelsen omfatter bostedsløse som er i kontakt med, eller kjente av hjelpeapparatet for eksempel i kommunene, private organisasjoner eller hos andre aktører.

- Økt innsats

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) tar alvorlig på at så mange ikke har noe fast sted å bo.

- Men uten regjeringens satsing mot bostedsløshet, hadde talle trolig vært enda høyere. Jeg er fornøyd med at vi nå får god dokumentasjon på hva vi faktisk har å jobbe videre med, sier hun.

Statsråden trekker fram at det i år er gitt plass for tilskudd til 300 nye utleieboliger og en raus ordning med startlån.

- Fra 1. juli kan 50.000 nye husstander få bostøtte i tillegg til de vel 100.000 som får i dag, sier Kleppa.

Menn i storbyer

Undersøkelsen viser at bostedsløshet er et storbyfenomen. Flere menn enn kvinner er uten fast bolig. De færreste er likevel helt uten tak over hodet. De fleste holder til i midlertidige boliger som døgnovernattingssteder eller hos slekt og venner, er i fengsel eller på institusjon uten at de har ordnet seg med oppholdssted innen to måneder etter at de er blitt løslatt eller skrevet ut.

- Bostedsløshet er et komplisert tema. Det er ikke lett å peke på en årsak eller to til at noen faller utenfor, sier Kleppa.

Vil ha «skjeve boliger»

Venstres nestleder, Trine Skei Grande, mener at veksten viser at regjeringen har mislyktes i fattigdomsbekjempelsen.

For å skaffe rusmisbrukere bolig, mener hun at det bør satses på det danskene kaller skjeve boliger. Dette er hyttelignende boliger med ett rom, kjøkken og bad og sparsommelig innredet. De har tilsyn av vaktmester og sosialarbeider.

- De som flytter inn i slike boliger og greier det, greier ofte å bevege seg inn i neste trinn og ut i en normal tilværelse. Dette er blitt en stor suksess i Danmark, sier hun.

(NTB)