Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stadig flere døde i tsunami: 108 nå bekreftet omkommet

Et jordskjelv med en styrke på 7,5 har brutt ut i samme område som kjempetsunamien slo inn i desember 2004.

  SAMLET SEG ETTER TSUNAMIVARSEL : Indonesere samles utenfor hjemmene sine etter at et jordskjelv målt til 7,5 på Richters skala brøt ut rett vest for den indonesiske øya Sumatra i går kveld. Det ble sendt ut tsunamivarsler. Nå har flodbølgen rent innover øygruppene i vest.
SAMLET SEG ETTER TSUNAMIVARSEL : Indonesere samles utenfor hjemmene sine etter at et jordskjelv målt til 7,5 på Richters skala brøt ut rett vest for den indonesiske øya Sumatra i går kveld. Det ble sendt ut tsunamivarsler. Nå har flodbølgen rent innover øygruppene i vest. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et jordskjelv målt til 7,5 på Richters skala brøt sent mandag kveld ut utenfor kysten av den indonesiske øya Sumatra, melder Reuters tirsdag formiddag.

En bølge på tre meters høyde skal så ha skylt 600 meter innover land på øygruppen vest for Sumatra.

Nå meldes det om stadig flere døde. Minst 108 skal nå være bekreftet omkommet. Flere hundre er savnet.

Blant de savnede er mange kvinner og barn, samt ni australiere, opplyser indonesiske myndigheter.

De savnede australierne skal befinne seg på en turistbåt uten satelitttelefon, og gjentatte forsøk på å fa tak i båten per telefon har foreløpig ikke lyktes grunnet svært dårlige telefonforbindelser i området.

Hele landsbyen skylt avgårde
Det er kystlandsbyen Betu Monga på øygruppen Mentawai rett vest for Sumatra som foreløpig skal ha blitt hardest rammet. Landsbyen har 200 innbyggere, og alle de 200 skal ha blitt berørt av vannmassene.

Kun 40 av de 200 var i formiddag funnet etter at vannmassene slo innover land. De resterende 160 var fortsatt savnet.

- De fleste av dem er kvinner og barn, sier Hardimansyah, en statsansatt ved den regionale avdelingen av Fiskeridepartementet, til Reuters.

Han forteller også om mennesker som har medlt fra til utstasjonerte sikkerhetsposter om at de ikke klarte å holde fast på barna sine i vannmassene. At de bare ble dratt avgårde.

- Svært mange gråter, sier Hardimansyah til Reuters.

I nabobygda Malakopa var én rapportert død og to savnet. Også i nærheten av øya Sipora skal to lik ha vært funnet, og flere skal fortsatt være savnet.

Minst 80 prosent av husene i området - nå enda fler - skal ha vært ødelagt.

Nå øker stadig omfanget.

Det meldes også om at en surferesort på naboøya Nord-Pagai skal være fullstendig ødelagt.

- Stedet har gått gjennom en så graverende ødeleggelse at det nå står fullstendig ubrukbart tilbake, blir det sagt i surferesortens ofisielle presseuttalelse.

Behov for nødhjelp
En kilde, Ronald, fra det lokale politiet forteller om begrenset mattilførsel, og han frykter at behovet for nødhjelp vil bli stort.

- Det ser ut for at folket vil trenge matforsyninger og ekstra husly. Det regner voldsomt, og vinden er svært sterk, sier Ronald til Reuters over telefon.

Hendri Dori Satoko, lokalregjeringens leder, har sagt til Metro TV at flere av de savnede trolig har trukket opp i høyden for å beskytte seg, melder Reuters.

Helsepersonell er tirsdag ettermiddag på vei til de hardest rammede områdene.

Skjelvene som i romjulen 2004 forårsaket og sendte den dødeligste tsunamien noensinne innover Sumatra og omkringliggende områder var til sammenligning målt til en styrke på 9. Den gang ble 226 000 mennesker drept, blant dem 84 nordmenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!