Stadig flere hiv-smittes i Thailand

Ni menn som fikk påvist hiv-smitte her i landet i fjor, ble smittet under ferieturer i Thailand. Statens institutt for folkehelse er bekymret over økende norsk reisevirksomhet i Sørøst-Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I alt er 19 norske menn påvist hiv-smittet i Thailand, og hele ni ble oppdaget i fjor, mens de andre ti ble smittet i løpet av en tiårsperiode.

- Det har vært en dobling i hiv-smittede i Thailand bare i løpet av ett år. I lys av økende norsk reiseaktivitet til Sørøst-Asia regner vi med at stadig flere norske menn vil bli smittet i dette området, sier rådgiver Øivind Nilsen i Folkehelsa til NTB.

Sexturer

Alle de ni som ble smittet i fjor, hadde hatt tilfeldig sex eller sex med prostituerte, og var i Thailand på korte ferieturer.

I tillegg kom ti hiv-positive asiatiske kvinner til Norge i fjor, åtte av dem fra Thailand.

Thailand og Kambodsja er blant de landene i verden som har hatt den raskeste hiv-smittespredningen på 1990-tallet. Siden viruset kom til Thailand på slutten av 1980-tallet, er rundt en million thailendere antatt hiv-smittet.

98 smittet

I løpet av fjoråret ble det registrert 98 nye hiv-smittede i Norge, mot 112 året før. I alt er det diagnostisert 1.869 hiv-smittede her i landet.

1386 av dem er menn og 483 er kvinner, viser tall fra Folkehelsa. Blant dem som ble smittet i fjor, er 65 menn og 33 kvinner.

65 prosent av dem som avga positiv hiv-test i fjor, antas å være smittet i utlandet.

Tendensen de siste årene har vært at det oppdages færre hiv-smittede homoseksuelle menn og flere heteroseksuelt smittede enn i første halvdel av 1990-årene.

Oslos andel av hiv-tilfellene har gått ned de siste to årene, mens fylker som Vestfold, Buskerud og Hordaland har hatt en økning.

Det ble oppdaget sju nye hiv-positive blant gravide i fjor.

Narkomane

Antall hiv-smittede sprøytenarkomane holder seg fortsatt lavt, men Folkehelsa er likevel bekymret og følger situasjonen nøye.

- Det er bare et tidsspørsmål før hiv-viruset begynner å bre seg igjen i dette miljøet, sier Nilsen.

Grunnen til at Folkehelsa frykter en hiv-epidemi blant narkomane, er de store hepatitt-utbruddene i miljøet i fjor. Hepatitt A- og hepatitt B-virusene smitter på samme måte som hiv-viruset. Hepatitt-epidemiene tyder på dårlig sprøytehygiene i mange stoffbruker-miljøer, mener Folkehelsa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer