Stadig flere i sykehuskø

Pasienter må regne med å stå i sykehuskø i årene som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere venter på behandling ved norske sykehus. Og flere må belage seg på en tilværelse i sykehuskø i årene som kommer.

Ferske tall fra Norsk pasientregister viser at antall nordmenn på ventelister for utredning og behandling ved våre sykehus er økende, skriver Aftenposten.no.

I løpet av de fire første månedene i år sto 210.481 på venteliste ved norske sykehus. Tilsvarende antall i samme periode i 2005 var 197.551 og 190.616 personer i 2006. Det betyr at 20.000 flere venter nå enn for ett år siden.

- Det er et tegn til at vi for øyeblikket behandler færre pasienter i norske sykehus enn antallet som henvises, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet til Aftenposten.

Ventetiden for pasienter med lovfestet rett til behandling er økt med tre dager fra 2006 til 2007. Nå venter disse pasientene i gjennomsnitt i 64 dager. Pasienter uten slik lovfestet rett til behandling venter i gjennomsnitt i 79 dager på behandling.

Statssekretær Wegard Harsvik i Helse- og omsorgsdepartementet lover mer penger til sykehusene når det kommer ny teknologi og nye behandlingsmetoder.

- Vi er opptatt av at ventelistene skal være så korte som mulig, og at folk skal slippe å vente lenge, sier Harsvik.

(NTB)