SANTA MUERTE: Det anslås at så mange som 10-12 millioner mennesker nå ber til dødshelgenen Santa Muerte. Det får den katolske kirken til å rynke på nesa. Foto: AFP PHOTO / YURI CORTEZ / NTB Scanpix
SANTA MUERTE: Det anslås at så mange som 10-12 millioner mennesker nå ber til dødshelgenen Santa Muerte. Det får den katolske kirken til å rynke på nesa. Foto: AFP PHOTO / YURI CORTEZ / NTB ScanpixVis mer

Stadig flere katolikker ber til den skjelettaktige dødshelgenen. Kirken raser og kaller det blasfemi

Mellom 10 og 12 millioner følgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kommer pave Frans på besøk til Mexico - et land som i all hovedsak preges av sterk katolsk kristendom, men også av vold og død.

Hver eneste år blir flere tusen mennesker drept som i aksjoner og hevnaksjoner mot rivaliserende karteller, og mange lovlydige borgere har nå adoptert de kriminelles helgen.

«Santa Muerte» - Dødshelgenen.

Tequila, snop og blomster I byen Tultitlàn står de nybakte foreldrene Daniel Anguiano og Lucero Aguilar under den 22 meter høye statuen av Santa Muerta. De ba henne om hjelp da det oppsto komplikasjoner under svangerskapet.

- Jeg lovte henne at dersom hun ga oss datteren vår med god helse, skulle jeg komme hit og døpe henne, sier 22 år gamle Anguiano til nyhetsbyrået AFP.

Å døpe sine nyfødte foran helgenen, er derimot ikke vanlig kost ennå. De vanligste ofringene består ifølge nyhetsbyrået av tequila, snop og blomster.

10-12 millioner følgere Historikere har sporet dødshelgenen tilbake til slutten 1700-tallet, og funnet ut at opphavet kommer fra at urbefolkningen gjorde spansk bildekunst av «døden» om til ikoner.

Etter dette forsvant Santa Muerte for en lengre periode, før den dukket opp igjen på 1940-tallet. Ifølge AFP var dette da hovedsakelig blant kvinner som ba til henne for å bli kvitt elskerinnene til sine ektemenn.

Antallet som ber til helgenen har skutt i været etter 2001, og ifølge Andrew Chestnut, som er professor i religionsstudier ved Universitetet i Virginia, har Santa Muerte nå mellom 10 og 12 millioner følgere.

- Dette er den raskest voksende religiøse bevegelsen, ikke bare i Mexico, men i hele Amerika, sier han.

- En absurditet Dette har fått den katolske kirken til å rynke på nesen, og Vatikanet har stempet figuren som blasfemisk.

- Santa Muerte er en absurditet. Alle kristne bør favorisere livet, ikke døden, sier erkebiskopen i Mexico, Norberto Rivera.

Men kirken ser ut til å tape kampen. Tradisjonelt sett er det bare narkotikakartellene og yrkeskriminelle som har vært blant Santa Muertas følgere, men nå finnes de i alle samfunnslag fra leger og lærere til anleggsarbeidere og politibetjenter.

Ber om unnskyldning Ved statuen i Tultitlàn møter nyhetsbyrået to av de som følger Santa Muerte. Den ene er Enriqueta Vargas. Hun ble leder for helligdommen etter at hennes sønn ble skutt og drept i 2008.

OVER 200 ÅR: Historikere har sporet dødshelgenen tilbake til slutten 1700-tallet, og funnet ut at opphavet kommer fra at urbefolkningen gjorde spansk bildekunst av «døden» om til ikoner. Foto: AP Photo/Guillermo Arias/NTB Scanpix
OVER 200 ÅR: Historikere har sporet dødshelgenen tilbake til slutten 1700-tallet, og funnet ut at opphavet kommer fra at urbefolkningen gjorde spansk bildekunst av «døden» om til ikoner. Foto: AP Photo/Guillermo Arias/NTB Scanpix Vis mer

Hun lovte å spre budskapet til Santa Muerte så godt hun kunne, dersom den skjelettaktige helgenen tok seg av mennene som drepte sønnen hennes.

En annen er Felix Lugo. Han er ved statuen for å unnskylde seg. I 2013 falt han i badekaret og skadet beinet sitt. Han er overbevist om at det var helgenen som straffet ham for å håpe at en nabo ville mislykkes med å bygge en tilsvarende helligdom.

OFFER: Å døpe sine nyfødte foran helgenen, er derimot ikke vanlig kost ennå. De vanligste ofringene består ifølge nyhetsbyrået av tequila, snop og blomster. Foto: AFP / YURI CORTEZ / NTB Scanpix
OFFER: Å døpe sine nyfødte foran helgenen, er derimot ikke vanlig kost ennå. De vanligste ofringene består ifølge nyhetsbyrået av tequila, snop og blomster. Foto: AFP / YURI CORTEZ / NTB Scanpix Vis mer