MORALFORBRYTELSER: Ti år etter at Taliban-regimet ble styrtet sitter det nå rundt 350 afghanske kvinner fengslet som følge av slike påståtte moralforbrytelser. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail
MORALFORBRYTELSER: Ti år etter at Taliban-regimet ble styrtet sitter det nå rundt 350 afghanske kvinner fengslet som følge av slike påståtte moralforbrytelser. Foto: REUTERS/Mohammad IsmailVis mer

Stadig flere kvinner fengsles i Afghanistan

Jenter ned i 12-års alderen arresteres for påståtte moralforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av kvinnene har flyktet fra vold og tvangsekteskap, mens andre er fengslet etter å ha blitt funnet skyldig i å ha hatt sex utenfor ekteskap, i noen tilfeller etter å ha blitt voldtatt.

Ti år etter at Taliban-regimet ble styrtet sitter det nå rundt 350 afghanske kvinner fengslet som følge av slike påståtte moralforbrytelser.

Mange unge Fengslene de soner i er ofte finansiert av vestlige land, som også har bidratt med store beløp for å ruste opp det afghanske rettsvesenet, skriver den britiske avisen The Daily Telegraph.

De siste tallene fra FN viser at antallet kvinnelige innsatte har steget fra 380 til 600 de siste to årene.

Ytterligere 114 jenter i alderen 12 til 18 år sitter innesperret, mange etter å ha flyktet fra tvangsekteskap.

Afghansk høyesterett slo nylig fast at kvinner som rømmer hjemmefra skal holdes innesperret dersom de søker tilflukt hos andre enn politiet eller en nær slektning. Dette angivelig for å forhindre at de har sex utenom ekteskapet eller blir prostituerte.

Øker Human Rights Watch har intervjuet over 50 av de kvinnelige fangene og legger snart fram en rapport om skjebnene deres.

Menneskerettsorganisasjonen fant at mange av kvinnene sitter fengslet fordi de flyktet fra voldelige ektemenn som i enkelte tilfeller hadde tvunget dem til prostitusjon.

- Det er fryktelig at disse sakene ikke bare fortsetter, men at de ser ut til å øke ti år etter det som var ment å bli en ny start for afghanske kvinner, sier Heather Barr som leder arbeidet med rapporten.

- Disse tilfellene reiser spørsmål ved om hvilke framsteg som virkelig er gjort for afghanske kvinner og hvilken framtid de har foran seg når verdenssamfunnet trekker seg ut, sier hun til The Daily Telegraph.

Måtte gifte seg Fredag ble en av kvinnene som var fengslet for utroskap benådet av president Hamid Karzai, fordi «utroskapen» tross alt besto i av at hun var voldtatt.

Som en forutsetning for benådningen måtte hun imidlertid gifte seg med voldtektsmannen.

- Selv om det har vært visse forbedringer, preges menneskerettssituasjonen fortsatt av dårlig styresett, manglende rettssikkerhet, straffefrihet for militssoldater og politifolk, samt lover og politikk som er til skade for kvinner, sier lederen for Asia-avdelingen i Human Rights Watch, Brad Adams.

FN anslår at hver tredje afghanske kvinne har vært utsatt for fysisk og psykisk vold, mens en av fire har vært utsatt for seksuelle overgrep.

NTB