Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stadig flere nordmenn frykter Putin

2 av 3 nordmenn mener Vladimir Putin og Russland utgjør en trussel mot verdensfreden. - Man bør være bekymret, sier norsk ekspert.

FRYKTES: 2 av 3 nordmenn mener mener Vladimir Putin og Russland kan utgjøre en trussel for verdensfreden. Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / AFP / NTB Scanpix
FRYKTES: 2 av 3 nordmenn mener mener Vladimir Putin og Russland kan utgjøre en trussel for verdensfreden. Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort flertall av nordmenn frykter at Russland og landets president, Vladimir Putin, kan utgjøre en trussel for verdensfreden.

Det går fram av en undersøkelse Ipsos har utført på vegne av Dagbladet.

67 prosent av den norske befolkningen mener Putin og Russland er en trussel for verdensfreden, en økning på 10 prosent fra desember i fjor.

I fjor sommer var tallet 45 prosent, så nordmenn har i løpet av bare ett år blitt stadig mer skeptiske til Vladimir Putin.

Russland-saker i mediene

I Norge har flere saker om Russland fått dekning de siste åra, men det er særlig én Russland-sak som har fått stor oppmerksomhet her til lands: spionsaken mot Frode Berg.

Han ble 5. desember 2017 pågrepet i Moskva, fordi den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, mente han var på oppdrag for den norske E-tjenesten. Berg ble tiltalt for spionasje, men sa seg ikke skyldig. Samtidig har han erkjent overfor Dagbladet, gjennom sine forsvarere, at han var på oppdrag for E-tjenesten.

I april i år ble han dømt 14 års fengsel.

Internt i Russland har hendelser rundt mannen som har blitt omtalt som Vladimir Putins verste fiende og farligste motstander, preget nyhetene de siste dagene. Aleksej Navalnyj ble fengslet i forrige uke, og søndag endte han på sykehus. Hans egne tilhengere mener han har blitt utsatt for giftangrep, mens myndighetenes offisielle opplysninger er at han har fått en allergisk reaksjon.

I USA har man slått fast at Russland på systematisk vis forsøkte å påvirke det amerikanske valget i 2016, noe russerne selv hardnakket benekter.

- Uro i verden

Men når det gjelder nordmenns bilde av at Putin skal true verdensfreden, er det sannsynlig at Russlands annektering av Krim-halvøya, og utviklingen i Ukraina og Syria, har mer å si.

Det mener i alle fall Iver B. Neumann, direktør ved Velferdsforskningsinstuttet NOVA og tidligere NUPI-forsker.

- Disse konfliktene har pågått ganske lenge nå. Man kunne forvente at folk flest hadde glemt hva det dreier seg om, men folk følger med og husker dette. Det synes jeg er interessant, sier Neumann til Dagbladet.

Han mener også at økningen med ti prosent det siste halvåret er interessant.

- Det kan jeg ikke forklare uten videre. Spørsmålet er veldig stort, dette med verdensfreden. Jeg tror ikke Russland har hensikt til å starte noen tredje verdenskrig i det hele tatt. Men det er uro i verden, og den bestående orden trues.

Har tonet ned trusselbildet

Men der den norske befolkningen ser ut til å bli stadig mer skeptisk til Russlands innvirkning på verdensfreden, mener Russland-ekspert og seniorforsker ved NUPI, Julie Wilhelmsen, å se en annen utvikling blant dem på toppen.

- Blant den norske eliten og beslutningstakere synes jeg å ha observert at man de siste åra har tonet ned ideen om Russland som en trussel. Det var annekteringen av Krim som utløste dette trusselbildet, sier Wilhelmsen.

Deretter ble intervensjonen i Syria fra 2015 beskrevet som et nytt tegn på at Russland fører en aggressiv og selvhevdende utenrikspolitikk.

Wilhelmsen bemerker at det er vanskelig å vurdere hvor nordmenn henter sine inntrykk fra.

- Det er klart at det til dels er pressen. Russland som trussel har blitt et yndet tema. Jeg synes resultatet er overraskende fordi det er ganske lenge siden disse hendelsene nå. Etter annekteringen ble det spådd at Russland kom til å angripe Baltikum, og det ble forutsagt at de kom til å påvirke valg i stor skala og forsøke å «undergrave» Europa, men det har ikke skjedd. Pressen slår jo ikke opp slike ikke-hendelser.

- Framstillingen av Putin som person og president, tror du det spiller inn?

- Ja, absolutt. Putin har blitt omtalt og presentert som en aggressiv autoritær leder. De framstillingene blir resirkulert hele tida. Det betyr ikke at jeg ikke mener de er riktige, men de har blitt veldig ensidige.

Ønsker å bli fryktet

Neumann mener Russland og Putin ønsker å være en stormakt som blir fryktet og respektert.

- Men de er ikke økonomisk sterke nok. Russlands økonomi er svært svak og liten. Den er råvarebasert og landsbygda er fullstendig underutviklet. De må finne andre måter å sette seg i respekt. Å rasle med våpen er det enkleste.

Russland har også tatt opp kampen med USA. De gikk inn i Syria for å protestere og statuere et eksempel mot det de mener er dårlig amerikansk praksis: regimeendring i andre land, forklarer Wilhelmsen.

- Russland mener USA er en trussel mot suverene stater. Den praksis USA har hatt i verdenspolitikken aksepterer ikke russerne lenger.

Neumann sier at i Syria så «dør bokstavelig talt millioner på grunn av en situasjon som Putin tenker på som en maktpolitisk øvelse».

- Den menneskelige kostnaden er enorm, men det ser ikke ut til å prege Putin i det hele tatt. Aktiviteten i Syria viser at de har betydning noe annet sted enn i sin egen region, sier Neumann.

Spiller på frykt

Det er i utgangspunktet liten grunn til å være bekymret for Putin og Russland, som i seg selv ikke utgjør noen trussel for verdensfreden, mener Wilhelmsen.

- Man bør være bekymret for dynamikken som utvikler seg mellom Russland og Vesten. Derfor blir jeg litt urolig over å høre om forestillingene om Russland og den økende frykten i befolkningen, fortsetter hun.

Hun forklarer at vestlige politikere spiller på frykt i sin egen befolkning, slik Putin selv har gjort i mange år og handler på denne type fiendebilder uten å tenke på dynamikken mellom landene.

- I utgangspunktet har ikke Russland noen intensjoner om å angripe noe NATO-land og Vesten har heller ingen intensjoner om å angripe Russland. Men vi blir større trusler for hverandre uten en reell konflikt i bunnen.

Hun viser til vår egen utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, og berømmer Søreide for å ha endret tonen når hun snakker om Russland.

- Så har vi en forsvarsminister som fortsetter å snakke om Russland som en stor trussel mot Norge, sier Wilhelmsen.

Wilhelmsen mener forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bruker Russland-trusselen som et rasjonale for å styrke Forsvaret.

- Å bringe amerikanske baser til Norge ser rasjonelt ut fra et rent forsvarsperspektiv, men det gir oss ikke nødvendigvis større sikkerhet. Vi snakker om Russland som en trussel i nord og henter amerikanerne inn. Det gjør at vi ser ut som en trussel for Russland som spesielt frykter et økende amerikansk militært nærvær langs sine grenser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!