Stadig flere nordmenn frykter Putin

2 av 3 nordmenn mener Vladimir Putin og Russland utgjør en trussel mot verdensfreden. - Man bør være bekymret, sier norsk ekspert.

FRYKTES: 2 av 3 nordmenn mener mener Vladimir Putin og Russland kan utgjøre en trussel for verdensfreden. Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / AFP / NTB Scanpix
FRYKTES: 2 av 3 nordmenn mener mener Vladimir Putin og Russland kan utgjøre en trussel for verdensfreden. Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et stort flertall av nordmenn frykter at Russland og landets president, Vladimir Putin, kan utgjøre en trussel for verdensfreden.

Det går fram av en undersøkelse Ipsos har utført på vegne av Dagbladet.

67 prosent av den norske befolkningen mener Putin og Russland er en trussel for verdensfreden, en økning på 10 prosent fra desember i fjor.

I fjor sommer var tallet 45 prosent, så nordmenn har i løpet av bare ett år blitt stadig mer skeptiske til Vladimir Putin.

Russland-saker i mediene

I Norge har flere saker om Russland fått dekning de siste åra, men det er særlig én Russland-sak som har fått stor oppmerksomhet her til lands: spionsaken mot Frode Berg.

Han ble 5. desember 2017 pågrepet i Moskva, fordi den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, mente han var på oppdrag for den norske E-tjenesten. Berg ble tiltalt for spionasje, men sa seg ikke skyldig. Samtidig har han erkjent overfor Dagbladet, gjennom sine forsvarere, at han var på oppdrag for E-tjenesten.

I april i år ble han dømt 14 års fengsel.

Internt i Russland har hendelser rundt mannen som har blitt omtalt som Vladimir Putins verste fiende og farligste motstander, preget nyhetene de siste dagene. Aleksej Navalnyj ble fengslet i forrige uke, og søndag endte han på sykehus. Hans egne tilhengere mener han har blitt utsatt for giftangrep, mens myndighetenes offisielle opplysninger er at han har fått en allergisk reaksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer