FLERE TREFNINGER: Norske hurtige reaksjonsstyrker (QRF) utenfor Mazar-i-Sharif i Nord-Aghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
FLERE TREFNINGER: Norske hurtige reaksjonsstyrker (QRF) utenfor Mazar-i-Sharif i Nord-Aghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Stadig flere norske soldater i trefninger i Afghanistan

99 ulike skyteepisoder i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det for to-tre år siden kun unntaksvis ble løsnet skudd, var den norske styrken i Faryab-provinsen i 2010 involvert i 99 ulike skyteepisoder.

Den norske kontingentsjefen, oberst Anne Rydning, sier til P4 at de oftere og oftere må besvare ild fra opprørere, spesielt når de er ute på oppdrag sammen med den afghanske hæren.

Hun mener de stadig hyppigere konfrontasjonene skyldes økt nærvær, både av ISAF-personell og styrker fra den afghanske hæren. Men kontingentsjefen mener også opprørerne er mer «på hugget» nå enn tidligere.

- Når vi har vært her nede i så mange år blir også opprørerne mer klar over hvordan vi opererer og tilpasser seg oss. Og de har nok også økt i antall de seneste årene, sier Rydning.

Samtidig tror hun at opprørerne rett og slett har blitt smartere.

Sett i etterkant av angrepet på FN-bygningen i Mazar-i-Sharif, er ikke obersten bekymret for at et alvorlig angrep skal skje mot den militære leiren som ligger i samme by.

- Dette er en stor leir som har godt vakthold, med mange nasjoner som er sammen. Derfor er jeg ikke redd for soldatene i leiren, selv om det påvirker at vi er ekstra årvåkne i den daglige jobben vi gjøre her, sier hun til VG Nett.

(NTB)