Stadig flere overlever kreft

Sjansene for å overleve øker. Norden er best i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skandinaviske kreftpasienter har gode sjanser for å overleve kreft i forhold til resten av Europa. Det kommer fram i en stor internasjonal undersøkelse som presenteres i to artikler i tidsskriftet The Lancet Oncology.

57 prosent av alle som rammes av de fire vanligste kreftformene – lungekreft, brystkreft, prostatakreft og tykktarmskreft – overlever nå diagnosen i Norge, Sverige og Finland, viser undersøkelsen.

I gjennomsnitt overlever 45 prosent av menn og 55 prosent av kvinner som får en kreftdiagnose i Europa.

Forskerne sammenlikner data fra 83 kreftregistre i 23 land, og ser på hvor mange av pasientene som fikk en kreftdiagnose i 1990-94 og 19995-99 som fortsatt er i live fem år senere.

-  Hvis alle landene i Europa hadde hatt like gode resultater som Norge, Sverige og Finland, ville det vært rundt 12 prosent, eller 150 000, færre dødsfall, heter det i undersøkelsen.

Sjansen for å overleve er størst i de nordiske landene med unntak av Danmark. Deretter følger Sentral-Europa, Storbritannia og Irland og tilslutt Øst-Europa.

Sammenheng med helsekroner

I undersøkelsen ser forskerne også på hvor mye penger hvert land totalt bruker på helse.

FLERE OVERLEVER:  I hele Europa overlever stadig flere å få kreft. Skandinavia topper statistikken. Bildet fra 2005 viser strålebehandling på Rikshospitalet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
FLERE OVERLEVER: I hele Europa overlever stadig flere å få kreft. Skandinavia topper statistikken. Bildet fra 2005 viser strålebehandling på Rikshospitalet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Som ventet er det en klar sammenheng mellom hvor mye penger et land bruker på helse og sjansene for å overleve kreft.

Storbritannia og Danmark er derimot unntak fra dette. Her er sjansen for å overleve mindre enn i land med tilsvarende store helsebudsjett.

En overraskelse i denne undersøkelsen er også Finland, som bare bruker moderat med penger på helse, men har høy overlevelsesrate, skriver forskerne.

USA bedre enn Europa 

Undersøkelsen  er langt på vei i samsvar med en fersk undersøkelse utført av Istituto Superiore di Sanità i Roma, som konstaterer at amerikanske kreftpasienter har langt større sjanser for å overleve en kreftdiagnose.

Her lever 66,3 prosent av alle menn og 62,9 prosent av alle kvinner fem år etter diagnosen. Dette er gjennomsnittstall for alle krefttyper sett under ett.

Det skyldes trolig at amerikanske helsearbeidere er bedre utdannet, og at det invisteres mer i behandlingsutstyr, tror de italienske forskerne.

- Undersøkelsen viser at mange flere liv kunne vært reddet hvis alle landene kunne komme opp på standarden til de beste landene, kommenterer den britiske krefteksperten Tsar Mike Richards i undersøkelsen.