Stadig flere rammes

I fjor ble så mange som 250 millioner mennesker rammet av naturkatastrofer verden over. Dette er nær tre ganger så mange som i 1990.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eksperter spår at denne utviklingen bare vil øke i årene som kommer.

I følge en uttalelse fra FN er hovedårsaken til den dramatiske veksten at store grupper mennesker bosetter seg i byområder, hvor de økonomiske mulighetene er større enn på landsbygda. Selv om områdene ligger utsatt til for skred, flom eller jordskjelv.

Blant verdens 100 største byer befinner hele 70 av disse seg i områder med høy risiko for alvorlige naturkatastrofer.

Det knyttes størst bekymring til byområder i utviklingsland hvor lite er tilrettelagt for å forebygge og håndtere krisesituasjoner.

Samtidig som et stadig økende antall mennesker rammes, har det blitt langt færre dødsfall forårsaket av naturkatastrofer.

- Antall døde er kraftig redusert takket være økt humanitær innsats og effektivitet, mens omfanget av skadde, boligløse og arbeidsløse øker, uttaler Sálvano Briceño, direktør for International Strategy for Disaster Reduction (ISDR).

Briceño mener at bedre miljøforvaltning, økt utdanning og større grad av planlegging av bruk av landområder er de viktigste virkemidlene mot utviklingen.

Temaet blir for alvor brakt på banen under FN's Verdenskonferanse i januar neste år. Konferansen avholdes i Kobe i Japan, ti år etter at byen ble rammet av et kraftig jordskjelv som tok livet av over 5000 mennesker.

<B>Jordskjelv:: Kobe i Japan er vertsby for FN's Verdenskonferanse i januar neste år. Bildet viser en motorvei som kollapser under jordskjelvet i 1995.