Stadig flere serbere til Fornebu

44 serbiske asylsøkere fra Øst-Slavonia ankom i går kveld Oslo lufthavn Fornebu. Serberne, som har kroatiske pass, kom med Lufthansas avganger fra Frankfurt og München.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet på Fornebu opplyser til NTB at ytterligere 20 serbiske asylsøkere var ventet til Fornebu i kveld.

Ifølge politiets beregninger har rundt 550 serbiske asylsøkere ankommet Fornebu de siste ukene.

I går kveld kom en norsk delegasjon som har vært i Øst-Slavonia og sett på forholdene der, tilbake til Norge. Ett av delegasjonsmedlemmene, Flyktningerådets generalsekretær, Ola H. Metliaas, sier til NTB at det etter hans mening er en kombinasjon av dårlig økonomi og et følt press som får serberne til å forlate Kroatia.

- Økonomien er i ruiner. Det ville vært nærliggende for Kroatia-serberne å dra til sine landsmenn i Serbia, men også der er forholdene vanskelige, med 650.000 flyktninger fra Kroatia og Bosnia i leirer. Tilværelsen der ville sannsynligvis blitt enda mer problematisk, framholder han.

Folk føler seg også veldig presset. De løfter som er gitt av regjeringen følges ikke opp lokalt. Man har en rekke eksempler på trakassering og sjikane av serberne. På arbeidsmarkedet stiller heller ikke serberne først i køen. Så vidt jeg kunne se, er det ingen politisk forfølgelse eller fare for liv og helse, men folk er tydelig presset, understreker han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer