Stadig flere sinnslidende dreper

Antall drap begått av personer med sinnslidelser øker dramatisk i Norge. I perioden mellom 1980 og 1994 ble antall drap begått av sinnslidende fordoblet. I løpet av denne periden ble 137 drap utført av mennesker i denne kategorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse foretatt av professorene Nils Retterstøl og Kjell Noreik.

I 1995 ble 14 personer siktet etter drapsparagrafen erklært sinnssyke. I 1996 var tallet 13. Totalt er minst 168 mennesker drept av sinnslidende i Norge de siste 17 åra.
Tall fra rettsmedisinsk kommisjon viser at den uhyggelige utviklingen har fortsatt de siste tre årene.

- Dette bør gi all mulig grunn til bekymring, både for politikere, byråkrater og fagfolk. Det finner sted en markant økning i de drapene der domfelte i rettspsykiatrisk forstand oppfattes som sinnssyk, sa professor Berthold Grünfeld til Dagbladet i oktober i fjor.

Den erfarne rettspsykiateren mener nedbyggingen av psykiatrien må ta en god del av skylda.

Dårlig omsorg

Drapet på de to politimennene er det siste i rekken av drap begått av sinnslidene.

- Omsorgen for psykiatriske pasienter er i dag svært dårlig, det står dårlig til med både personell og materiell. Med få regionale variasjoner gjelder dette dessverre hele landet, fortalte Grünfeld.

Dystre eksempler

Her er noen dystre eksempler:

  • En Ålesund-mann ble i oktober 1996 løslatt fra psykiatrisk storavdeling på Hjelset i Molde. En uke seinere hørte han stemmer som befalte ham om å drepe. Det endte med drap, men han ble ikke erklært utilregnelig.
  • I juli drepte 1997 drepte en 26-åring mora si i Tromsø. Han slapp ut av Åsgård sykehus et halvt år tidligere.