Stadig flere tar opp forbrukslån for å skaffe egenkapital

Inkassobransjen advarer mot trenden.

OSLO, 20081001: Folk som ser på boligprospekt i vindu. Boligannonser i vindu hos eiendomsmegler. Illustrasjonsfoto på boligmarkedet, boligannonser, boligpriser, boliger. 

FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
OSLO, 20081001: Folk som ser på boligprospekt i vindu. Boligannonser i vindu hos eiendomsmegler. Illustrasjonsfoto på boligmarkedet, boligannonser, boligpriser, boliger. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 I 2011 ble kravet til egenkapital ved boligkjøp økt fra 10 prosent til 15 prosent fordi politikerne og Finanstilsynet ville få ned nordmenns belåningsgrad og gi både banker og kunder en ekstra sikkerhet hvis boligmarkedet skulle falle.

Men nå viser det seg at stadig flere boligkjøpere skaffer til veie penger til egenkapitalen ved å ta opp forbrukslån, skriver Dagens Næringsliv.

- Da bankene strammet inn egenkapitalkravet merket vi helt klart en tydelig oppgang i antall forbrukslån i Norge. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier Baard Bratsberg, styreleder i Norske inkassobyråers forening.

Han mener at dette er årsaken til antall tvangssalg av eiendom i Norge nå er på det høyeste noensinne. I år er det gjennomført 7.144 slike tvangssalg, mot 6.156 i fjor. Antallet er nesten dobbelt så høyt som i kriseåret 2008.

Tall fra Finanstilsynet som ble lagt fram av inkassobransjen onsdag viste at antall forbrukslån økte med 7,5 prosent fra 2011 til 2012. Foreløpige tall for i år viser en økning på 8,8 prosent fra 2012 til 2013.

Finanstilsynet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer