Stadig flere unge begynner å snuse

En av to unge menn i alderen 16 til 24 år røyker eller snuser.

POPULÆRT MED EN PRIS: Antallet unge menn og kvinner som snuser øker, mens antallet som røyker synker. Foto: SCANPIX
POPULÆRT MED EN PRIS: Antallet unge menn og kvinner som snuser øker, mens antallet som røyker synker. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av to unge menn i alderen 16 til 24 år røyker eller snuser. Antall unge som snuser øker raskere enn antallet som stumper røyken.

Det viser tall fra Røykevaneundersøkelsen.

- Skadevirkningene vil vi sannsynligvis ikke ha full oversikt over før rundt 2020. I dag er det en tendens til å ufarliggjøre snusen. Omtrent som da røykingen kom og man koblet det til god økonomi og hvitsnipper, mens det var de i blåklær som ble sittende med problemene, sier Frode Gallefoss, professor på Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen til Bergens Tidende.

I 2005 brukte 14 prosent av guttene og 3 prosent av jentene snus. Tre år senere var tallene økt til henholdsvis 31 prosent og 14 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Samtidig synker antall røykere noe blant begge kjønn.

- Snus er klart avhengighetsskapende. De fleste av oss har en hjerne som lett blir nikotinavhengig. 90 prosent av ungdommene tror at de ikke er avhengige. Det er et problem, sier Gallefoss.

Forskningsleder Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) mener det er bedre at folk snuser enn at de røyker, men bekymrer seg for at unge som aldri ville ha røykt, begynner å snuse i stedet.

- Røyking er livsfarlig. Omtrent 6.700 personer dør hvert år av røykingen. Snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk, sier han.

(NTB)