Stadig hissigere valgkamp i Iran

Ekspresident Rafsanjani anklager sittende Ahmadinejad for å lyve.

HISTORISK TØFF TONE: Valgdebattene på TV tar av i Iran. Aldri tidligere i den islamske republikkens historie har det vært satt fram så tøff kritikk mot en sittende president, skriver nyhetsbyrået DPA. Tonen er blitt så hissig, at ayatolla Khamenei, som er Irans religiøse overhode, ber kamphanene dempe seg og ikke sette fram personlige fornærmelser. Foto: AP/Islamic Republic of Iranian Broadcasting, Mehdi Dehghan/SCANPIX
HISTORISK TØFF TONE: Valgdebattene på TV tar av i Iran. Aldri tidligere i den islamske republikkens historie har det vært satt fram så tøff kritikk mot en sittende president, skriver nyhetsbyrået DPA. Tonen er blitt så hissig, at ayatolla Khamenei, som er Irans religiøse overhode, ber kamphanene dempe seg og ikke sette fram personlige fornærmelser. Foto: AP/Islamic Republic of Iranian Broadcasting, Mehdi Dehghan/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Valgkampen foran presidentvalget i Iran blir stadig hissigere. Ekspresident Akbar Hashemi Rafsanjani anklager sittende statssjef Mahmoud Ahmadinejad for å lyve, og opposisjonen kaller Ahmadinejad umoralsk.


Presidenten antydet i en fjernsynsduell med utfordreren Mir Hossein Mousavi i uken som gikk at enkelte av Rafsanjani og hans barn er korrupte. Han påsto også at Mousavis kone, Sahra Rahnaward, har skrytt på seg en doktortittel hun ikke har.

Rahnaward, som er en sterk forkjemper for kvinners rettigheter og svært populær blant Irans kvinnelige velgere, la straks fram papirer som beviste at hun har tatt doktorgraden. Kretsen rundt den mektige religiøse topplederen Ali Khamenei reagerte også.

Krav

Det såkalte rådet for hensiktsmessighet, som består av rådgivere for Khamenei, sendte et svært krast formulert brev til sjefen for fjernsynsselskapet som viste den omstridte debatten. Her kreves det at Rafsanjani straks må få sendetid til å svare på Ahmadinejads anklager.

- Herr Ahmadinejad kom med gjentatte beskyldninger og løgner mot ayatolla Hashemi Rafsanjani og hans sønner. Dette har skapt en viss tvetydighet i valgatmosfæren, siden det ikke ble åpnet for noe tilsvar, heter det i rådets brev til fjernsynssjef Ezatollah Zargami.

- Det forventes at dere straks setter av sendetid på samme kanal, slik at det i god tid før slutten på valgkampen kan gis svar på anklagene, heter det videre. Det framgikk ikke om Rafsanjani selv vil stille opp for å svare på beskyldningene mot ham.

Utfordrer

Mir Hossein Mousavi, som regnes som Ahmadinejads farligste utfordrer ved valget fredag til uken, legger heller ikke fingrene imellom i sin kritikk av presidenten. Ahmadinejad har «ydmyket» nasjonen med sin framferd, sier Mousavi, som er tidligere iransk statsminister.

Aldri tidligere i den islamske republikkens historie har det vært satt fram så tøff kritikk mot en sittende president, skriver nyhetsbyrået DPA. Tonen er blitt så hissig, at ayatolla Khamenei, som er Irans religiøse overhode, ber kamphanene dempe seg og ikke sette fram personlige fornærmelser.

Ved siden av Ahmadinejad og Mousavi stiller den konservative Mohsen Rezai og reformtilhengeren Mehdi Karoubi opp ved presidentvalget i Iran 12. juni. Men de færreste tror at disse to har noen sjanse til å vinne.

(NTB)