Stadig høyere dødstall på Haiti

Flom og ras som følge av voldsomt uvær har tatt minst 600 menneskeliv på Haiti de siste dagene. Verst er situasjonen i byen Gonaives som delvis står under vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmenn for lokale myndigheter opplyser at over 500 mennesker er omkommet i Gonaives, en by med rundt 200.000 innbyggere.

Også rundt byen Port-de-Paix er situasjonen dramatisk, og ifølge lokale talsmenn er det meldt om over 50 omkomne.

Ifølge en talsmann for FNs stabiliseringsstyrke på Haiti, Toussaint Congo-Doudou, er det totale antallet døde dermed kommet opp i minst 600.

Landesorg

Statsminister Gerard Latortue erklærte mandag tre dagers landesorg i Haiti, som også i mai ble rammet av flom. Den gang omkom rundt 2.000 mennesker i grenseområdet mot Den dominikanske republikk.

Redningsarbeidet er svært vanskelig fordi veier og bruer mange steder er vasket vekk av vannmassene. De døde blir dermed liggende, mens de overlevende mange steder lider under desperat mangel på mat, medisiner og rent drikkevann.

Hjelp på vei

En talskvinne for FNs matvareprogram (WFP) på Haiti, Anne Poulsen, opplyste mandag kveld at 12 lastebiler med nødhjelp var på vei mot Gonaives.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sendte også 15 lastebiler med nødhjelp mot området, men det er uvisst når hjelpen kommer fram.

- Det er ikke bare husene som er ødelagt, avlinger og husdyr er også vasket bort. Så det vil ta flere måneder før folk igjen vil være i stand til å greie seg selv. Naturen er tøff mot Haiti, sier Poulsen.

(NTB)

GONAIVES HARDT RAMMET: To av likene etter herjingene til den tropiske stormen Jeanne ligger foran FN-basen i Gonaives.
<B>HJELPEN PÅ VEI: De ekstreme vannmassene gjør redningsarbeidet svært vanskelig.